H forthnet "λαμπει" αλλα δεν ειναι... χρυσος

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου
(από το : newpost.gr)
Εντυπωσιακό πραγματικά το Success Story που παίζεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Κανείς δεν παραβλέπει το εντυπωσιακό παλμαρέ της εταιρίας, ιδιαίτερα... στις αθλητικές μεταδόσεις, αλλά μάλλον ότι κάποιοι βάλθηκαν να μας πείσουν ότι …στην ποδιά της (μια και η αύξηση σχετίζεται με τα ιδιοκτησιακά) σφάζονται
παλικάρια.
Κάτι που με βεβαιότητα δεν συμβαίνει. Αντίθετα για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν χρειάζεται προσοχή, αφού η αύξηση δεν θα λύσει κανένα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία.
Το βασικότερο πρόβλημα με την αύξηση των 29 εκατ. ευρώ των επομένων ημερών είναι ότι δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Και αυτό καταγράφεται ανάγλυφα στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η ίδια η εταιρία εν όψει της αύξησης.
Τι βλέπουμε σε αυτό;
Όπως επισημαίνει το ενημερωτικό «ο όμιλος έχει σημαντικά επίπεδα δανεισμού με σημαντικές συμβατικές υποχρεώσεις αποπληρωμής κεφαλαίου κατά τα προσεχή έτη. Επιπρόσθετα η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες ώστε να αναχρηματοδοτήσει τα ομολογιακά δάνεια του ομίλου και να συμφωνήσει σε μια κατάλληλη και αμοιβαία αποδεκτή παρέκκλιση (waiver) από την παραβίαση ορισμένων συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα παραπάνω δάνεια.
Αδυναμία συμφωνίας στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης (…) ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρίας». Μάλλον όχι και μια τόσο ρόδινη κατάσταση σαν και αυτή που κάποιοι θέλουν να περάσουν προς τα έξω.
Ας δούμε τα δεδομένα:
Ο όμιλος της Forthnet είχε καθαρό δανεισμό στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη 300,9 εκατ. ευρώ και στα τέλη Ιουνίου 307,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο τραπεζικός δανεισμός ξεπερνά τα 320 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις επιβαρύνονται επιπρόσθετα με 85 εκατ. ευρώ έξοδα χρονομίσθωσης δορυφόρων.
Ίσως όμως ακόμη σοβαρότερο να είναι ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (κυρίως τα ομολογιακά δάνεια που είχαν συναφθεί το 2008 και 2011) της Forthnet μετατράπηκαν σε βραχυπρόθεσμες επειδή δεν πληρούσαν βασικές προϋποθέσεις της χορήγησης τους.
Ειδικότερα δε, δεν πληρούσαν τη σχέση συνολικού καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια και EBITDA. Κι έτσι οι τράπεζες στις οποίες είναι δανεισμένη η Forthnet (κυρίως η ETE και η Πειραιώς) μετέτρεψαν το δανεισμό σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κάτι που , όπως αναφέρει και το ενημερωτικό «είχε σαν συνέπεια την 30η Ιουνίου 2013, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρίας να υπερβαίνουν κατά 395,7 και 91,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους».
Έκτοτε η Forthnet διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες με …τρίμηνα waivers (αιτήματα ανοχής) καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένοι τραπεζικοί κύκλοι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων. Δηλαδή στην αποπληρωμή των δόσεων, και ενώ οι τόκοι συσσωρεύονται…
Τεχνικά λοιπόν η εικόνα της εταιρίας βρίσκεται σε default. Υπάρχει λύση;
Η Forthnet σημειώνει στο ενημερωτικό ότι «η ικανότητα της να ικανοποιεί τους όρους των δανείων της θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να δημιουργεί ταμειακές ροές στο μέλλον». Με δεδομένο ότι αυτό δύσκολα θα προέλθει από τις πωλήσεις (παρά την σημαντική αύξηση του πελατολογίου ο ανταγωνισμός και τα φθηνά πακέτα δεν οδηγούν σε επαρκή αύξηση των εσόδων) είναι προφανές ότι θα χρειαστούν κεφάλαια. Και εδώ μπαίνει η υπόθεση της ΑΜΚ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα 29 εκατ. ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ για να επιλύσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις να το καταλάβει…
Ιδιαίτερα δε, όταν το ίδιο το ενημερωτικό… διαπιστώνει πως «δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι η εταιρία θα μπορέσει να δημιουργήσει επαρκείς ταμειακές ροές ή να εξασφαλίσει με άλλους τρόπους τα κεφάλαια που χρειάζεται προκειμένου να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις».
Με δυο λόγια η αύξηση δεν μπορεί να εγγυηθεί το αύριο της Forthnet η οποία μετά τη διαδικασία θα χρειαστεί πολύ σύντομα νέα κεφάλαια. Πιθανότατα δε και νέους μετόχους. Άλλωστε και ο σχεδιασμός για την κατανομή των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από την αύξηση κάτι τέτοιο αποδεικνύει…
Προσοχή λοιπόν, το success story της Forthnet δεν είναι τόσο λαμπερό όσο δείχνει…

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/302509/h-forthnet-lampei-alla-mallon-den-einai-xrysos-to-skoteino-success-story#ixzz2n5hXu21D
Keywords
Τυχαία Θέματα