Ekπτωτος ο μορσι...

23:57 3/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αναστολή της ισχύος του Συντάγματος της χώρας ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, με διάγγελμά του...

Περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία και την αντικατάστασή του προσωρινά από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Εξήγγειλε ακόμη την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, ενώ θα συγκροτηθεί όπως είπε και μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός Αλ Σίσι πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.
Σε δηλώσεις του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανέφερε από την πλευρά του ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Η ομιλία του Αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το Αλ Χάφεζ και το Αλ Νας, σταμάτησαν επίσης να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Σε μήνυμά του μέσω του twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Tο δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα