Παρεμβαση σαμαρα στη συσκεψη για την ανεργια...

22:25 3/7/2013 - Πηγή: Fimotro

Τη χρονική υστέρηση που παρατηρείται ως προς τη διάθεση των ποσών για την απασχόληση επεσήμανε ως βασικότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο Αντ. Σαμαράς από το Βερολίνο...

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συνάντησης για την «Προοπτική της Απασχόλησης των Νέων» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός
ανέφερε ότι βασικό ζήτημα αποτελεί όχι το ποσό, αλλά ο χρόνος διάθεσής του.Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη της Ελλάδας να διοχετεύσει τα διαθέσιμα κονδύλια στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, εξετάζονται προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα για προχρηματοδότηση και στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν την ουσία του προβλήματος.
Επίκεντρο της ελληνικής προσπάθειας αποτελούν, όπως είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις (start up).
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο ενίσχυσης των φαινομένων λαϊκισμού και εξτρεμισμού. «Αν δεν χτυπήσουμε την ανεργία, θα είναι μια πραγματικότητα για όλες τις χώρες, όχι μόνο για όσες έχουν το πρόβλημα», προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν 18 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισημάνθηκε ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργία ανάπτυξης.
Διαπιστώθηκε παράλληλα κενό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη το ποσό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί το προσεχές διάστημα να διοχετευθεί ώστε να καλύψει πραγματικές ανάγκες.
Η ελληνική πλευρά πάντως, αν και διευκρινίζει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη, σε ανώτατο επίπεδο, κινητοποιείται, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά το πρόβλημα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες εστίασαν ακόμη στην σημασία ανταλλαγής των «βέλτιστων πρακτικών», όπως το διττό σύστημα που συνδυάζει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και στην αναζήτηση μέτρων ταχείας αποτελεσματικότητας. Το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην συζήτηση, με νέα συνάντηση που θα διοργανώσει αυτή τη φορά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, προκειμένου να μελετηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι σε επίπεδο θεσμών η Κομισιόν θα αποτελέσει τον καταλύτη των προσπαθειών και υπογράμμισε ότι η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιεσήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες και ότι πρέπει να προκύψουν σαφείς πολιτικές και θετικές εξελίξεις, ενώ η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης του νομικού πλαισίου ως το τέλος του έτους, προκειμένου οι πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί να είναι απολύτως λειτουργικές ως την 1.1.2014.
Τέλος στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσο Κοέλιο ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στη χώρα του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα