Eiσαγγελεις εναντιον τραπεζων στις ηπα...

16:55 30/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Οι εισαγγελείς της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών ελέγχουν τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων σε μερικές απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου...
Ύστερα από αναρίθμητες καταγγελίες, έρχεται μια εξέλιξη που θα μπορούσε να φέρει την πρώτη καταδίκη μεγάλης τράπεζας τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Οι εισαγγελείς έχουν να αντιμετωπίσουν τη νοοτροπία
ότι τα ιδρύματα της Wall Street είναι πλέον τόσο σημαντικά για την οικονομία που δεν είναι δυνατόν να δέχονται κατηγορίες. Η ρήση «Wall Street giants are too big to jail» άλλωστε είναι πολύ διάσημη στις ΗΠΑ.

Η δικαιοσύνη προσπαθεί να ρυθμίσει το ζήτημα έτσι ώστε οι τράπεζες να τιμωρηθούν χωρίς να υπονομευθούν τα έσοδα τους, που θα ήταν μεγάλο τραύμα για την οικονομία. Η έρευνα εστιάζεται στην BNP Paribas, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η οποία κατηγορείται ότι διατηρεί συναλλαγές με χώρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει, όπως το Σουδάν.

Η BNP κατέχει τεράστια επενδυτική τράπεζα στη Νέα Υόρκη. Αν η τράπεζα δεν καταφέρει να τη γλιτώσει με μειωμένη ποινή, είναι βέβαιο πως θα αναζητήσει την υποστήριξη Γάλλων υψηλών αξιωματούχων που θα ανταποκριθούν πιέζοντας τους κατήγορους.

Της έρευνας ηγείται ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Preet Bharara.« Οι εταιρίες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να εκμεταλλευτούν κάθε «παραθυράκι» του νόμου και αυτό είναι που δημιουργεί την κατάσταση αναξιοπιστίας στην οποία βρισκόμαστε τώρα» δήλωσε ο Bharara σε συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους της Wall Street. Υπογράμμισε ότι οι κανονισμοί παραβιάζονται συνεχώς, γεγονός που είναι καταγεγραμμένο με στοιχεία, mails και άλλα αρχεία.

Ο γενικός εισαγγελέας Eric H. Holder Jr. θορυβημένος από τα γεγονότα δήλωσε: «Μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι το μέγεθός αυτών των ιδρυμάτων έχει γίνει τόσο μεγάλο που είναι πλέον δύσκολο να τους καταγγείλεις. Κάποτε λέγαμε πως είναι πολύ μεγάλοι για να χρεοκοπήσουν, σήμερα λέμε πως είναι πολύ μεγάλοι για να καταγγελθούν».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήδη κατηγορούνται για κολοσσιαίες αποτυχίες για την προσπάθεια ελέγχου της Wall Street και τήρησης του νομικού πλαισίου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα