Aπαγγελια κατηγοριων στα μελη του πληρωματος του βορειοκορεατικου πλοιου...

21:08 18/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Στην απαγγελία κατηγοριών στα 35 μέλη του πληρώματος του βορειοκορεατικού πλοίου Τσονγκ Τσον Γκανγκ προχώρησε την Πέμπτη η παναμαϊκή δικαιοσύνη, μετά την ανακάλυψη ότι στο φορτίο του μεταφερόταν αδήλωτο υλικό στρατιωτικού τύπου... Ο εισαγγελάς Χαβιέρ Καραμπάγιο απήγγειλε στους 35 κατηγορίες περί απειλής κατά της εθνικής ασφάλειας του Παναμά λόγω παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού.
Η κίνηση της παναμαϊκής δικαιοσύνης ήλθε λίγες ώρες μετά το κάλεσμα της Βόρειας Κορέας στον Παναμά να ελευθερώσει άμεσα τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμά του.
Η αστυνομία της αμερικανικής χώρας ανακάλυψε τα
όπλα κάτω από μεγάλα σακιά τα οποία περιείχαν ζάχαρη.
Η Κούβα ισχυρίζεται επισήμως ότι πρόκειται για δικά της, απαρχαιωμένα όπλα, τα οποία έστελνε στην Βόρεια Κορέα για επισκευή.
«Κρυμμένο φορτίο»
Ο Παναμάς έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη σε ποιο βαθμό η υπόθεση συνιστά παραβίαση των κυρώσεων τους κατά της Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, απαγορεύεται η παροχή όπλων στη Βόρεια Κορέα λόγω της διαμάχης γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Σύμφωνα με τα επισήμως δηλωθέντα, το πλοίο μετέφερε μόνο 10.000 τόνους ζάχαρης, δεν δήλωσε ποτέ ότι μετέφερε πολεμικό υλικό και η συγκκεριμένη παρατυπία αποτελεί αφ’ εαυτής παραβίαση των κανόνων και μεγάλο κίνδυνο για τη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Παναμά», δήλωσε ο κ. Καραμπάγιο.
Συμπλήρωσε ότι το πλήρωμα άκουσε σιωπηλό την απαγγελία των κατηγοριών.
Οι 35 θα παραμείνουν υπό κράτηση από τις αρχές του Παναμά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σε ολόκληρο το φορτίο του πλοίου.
Ο υπουργός Ασφαλείας του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, έκανε λόγο για παραβίαση από το πλοίο και το πλήρωμά του τόσο του παναμαϊκού όσο και του διεθνούς δικαίου.
«Δεν πρόκειται για κρατικό ή πολεμικό πλοίο το οποίο να ανήκει στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για εμπορικό πλοίο το οποίο θέλησε να διασχίσει τη διώρυγα με δήλωση φορτίου η οποία απείχε της πραγματικότητας, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Μουλίνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η έρευνα πιθανόν να διαρκέσει πολλές ημέρες.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα