Anoixtoς σε νεα βοηθεια ο σοιμπλε...

20:37 18/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ...
Πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, αν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί ...
να χρειάζεται στήριξη όταν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Αν η Ελλάδα (προς το τέλος του 2014) έχει εφαρμόσει τις μεταρρύθμισεις και έχει πετύχει
πρωτογενές πλεόνασμα, τότε μπορούμε να ζητήσουμε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπέρ της Αθήνας, αν αυτό είναι απαραίτητο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε, που νωρίτερα πάντως ζήτησε να μη συνεχιστεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.Πρόσθεσε πως η συμβουλή του είναι «όλοι να επικεντρωθούμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει, γιατί μόνο εάν εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα βήμα βήμα, μπορούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και τελικά την ανάπτυξη». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.
«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες», ενώ επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».
Ερωτηθείς για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, ο κ. Σόιμπλε μίλησε «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα». «Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Γ. Στουρνάρας: Μεγάλη πρόκληση ο συνδυασμός δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο γερμανός αξιωματούχος με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.
Όπως είπε ο έλληνας υπουργός για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.
«Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία», προειδοποίησε.
Υπεγράφη το μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της KfW Ulrich Schroeder υπέγραψαν μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σκοπός του Ταμείου, που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζεςKfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.
Το μνημόνιο προβλέπει τέλος τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι στις συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ συζητήθηκε και η ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, κάτι που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) ώστε να χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια. Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5-7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα