Μνημονιο 3: μαζικα χαρατσια και νεα προαπαιτουμενα μετα τις εκλογες

«Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την πλειοψηφία, οποιοδήποτε αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί να συμβιβαστεί αυτός με κόμματα που είναι υπέρ του προγράμματος και υπέρ της Ευρωζώνης, θα ενίσχυε πιθανόν την πολιτική σταθερότητα και θα μείωνε τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά σε νέα έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's», σύμφωνα με τον οποίο η παραίτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα,
χαρακτηρίζεται «θετικό γεγονός» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δίνεται δυνατότητα μιας πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτίωνε τις προοπτικές για την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος και θα μείωνε τους κινδύνους χρηματοδότησης».
Επιπλέον, ο «Moody's» τονίζει πως η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα «προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που θα σημαίνει ίσως μία κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομη είτε σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο «Moοdy's» προχώρησε σε μια ορισμένη αναπροσαρμογή της προηγούμενης εκτίμησής του. Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα (20/8), διατύπωναν «ανησυχίες» γύρω από τους ρυθμούς εφαρμογής των επόμενων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των δανείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα