Λιτότητα ίσον αδιέξοδο

Γερό σοκ υπέστη η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Καμιά επιστημονική αξία δεν έχει η υποβάθμιση αυτή. Σηματοδοτεί όμως την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στα μάτια ακριβώς εκείνων από τους οποίους περιμένει τη σωτηρία της η κυβέρνηση - των ισχυρών κύκλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η υποβάθμιση σημαίνει
ότι οι περιβόητες «αγορές» δεν προτίθενται να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση στο ορατό μέλλον με λογικό ή έστω υποφερτό επιτόκιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ούτε φέτος ούτε του χρόνου μπορεί η κυβέρνηση να δανειστεί από τις αγορές, όσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και αν δίνουν κάθε λίγο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών.

Νέο Μνημόνιο το 2012 συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θα στραφεί και πάλι του χρόνου στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ για να πάρει καινούργιο δάνειο ώστε να βγάλει την επόμενη χρονιά. Νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας θα συνοδεύσουν το νέο δάνειο, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο πέρυσι θα μας έσωζε μια για πάντα, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση μόλις και μετά βίας θα βγάλει με τα λεφτά του το 2011!


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα