"Η δυτική συμμαχία να προστατεύσει τους υπηκόους"

Η κυβέρνηση του Τσαντ κάλεσε την Κυριακή τις δυνάμεις της συμμαχίας να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας σε περιοχές ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους στη Λιβύη, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι δεκάδες εξ αυτών κατηγορήθηκαν ότι ήταν μισθοφόροι που μάχονταν για λογαριασμό των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι κι εκτελέστηκαν.

Όταν είχαν ξεσπάσει οι διαδηλώσεις
εναντίον της κυβέρνησης του Καντάφι που κλιμακώθηκαν σε ένοπλη σύρραξη, το Φεβρουάριο, οι εξεγερμένοι είχαν υποστηρίξει πως ο συνταγματάρχης έφερε στη χώρα Αφρικανούς μισθοφόρους από χώρες όπως το Τσαντ και η Ζιμπάμπουε για να συμβάλλουν στην κατάπνιξη της εξέγερσης διότι τα λιβυκά στρατεύματα αποδεικνύονταν αναξιόπιστα.

"Από την έναρξη της λιβυκής κρίσης, οι πολίτες του Τσαντ στη Λιβύη, ειδικά όσοι βρίσκονται σε περιοχές ελεγχόμενες από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, έγιναν στόχος", ανέφερε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Καλζεμπέ Παχιμί Ντεμπέ.

"Δεκάδες πολίτες του Τσαντ γνώρισαν αυτή τη θλιβερή μοίρα", πρόσθεσε.

Το ανακοινωθέν σημειώνει ότι πολλοί υπήκοοι της χώρας συνελήφθησαν, ορισμένοι "επιδείχθηκαν στην τηλεόραση ως μισθοφόροι και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελέστηκαν", παρά τις διαψεύσεις των πληροφοριών ότι η Λιβύη επιστράτευσε μισθοφόρους από το Τσαντ, το νότιο γείτονά του.

Η κυβέρνηση του Τσαντ εκτιμά ότι περίπου 300.000 υπήκοοι της χώρας διέμεναν στη Λιβύη πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

"Η κυβέρνηση του Τσαντ καλεί τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας που έχουν αναμιχθεί στη Λιβύη και τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα εναντίον των πολιτών του Τσαντ και άλλων μεταναστών αφρικανών εργαζομένων", καταλήγει το κυβερνητικό ανακοινωθέν.
Keywords
Τυχαία Θέματα