Εργασιακο περιβαλλον: χιλιαδες εργαζομενοι εκτεθειμενοι «στο θανατο»


Με καρκινογόνους βλαπτικούς παράγοντες έρχονται σε επαφή καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ανοχύρωτοι μπροστά στην επιδίωξη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των κλινικαρχών και άλλων επιχειρηματιών για κερδοφορία, αλλά και στη λειτουργία τομέων του κράτους με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως τα δημόσια νοσοκομεία. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι όροι διαβίωσης και εργασίας για την πλειοψηφία του λαού.
Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Σπύρος Δρίβας, γιατρός Εργασίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται περαιτέρω «συρρίκνωση
όλων των διαδικασιών πρόληψης, κάθε διαδικασίας προαγωγής της εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας και σε σχέση με τον ιατρικό έλεγχο και σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν εύκολη και επαρκή πρόσβαση σε Υγεία και Φάρμακο και οι εργοδότες δεν επενδύουν σε μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής στους τόπους δουλειάς και οι όποιοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας μειώνονται. Επίσης οι ίδιες οι απαιτήσεις του εργαζόμενου για καλές συνθήκες εργασίας μειώνονται, όταν η ανεργία είναι τόσο αυξημένη. Αυτό το μεροκάματο που δίνεται δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες τις δικές του και της οικογένειάς του, άρα γενικότερα τα θέματα Υγείας - και μάλιστα πρόληψης - πάνε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα