Ξύλο, καδρόνια και βιασμοί – Ένα βήμα πριν την έκρηξη το Προσφυγικό

Σε πεδία μάχης Σύρων και Αφγανών έχουν μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη τα τελευταία 24ωρα, με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα να ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης στους 51.393. Με τις απόπειρες βιασμού να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα hot spots και στους καταυλισμούς και με τους Γιατρούς του Κόσμου να κάνουν λόγο για σκηνές fight club κάθε βράδυ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η βραδυφλεγής -μέχρι πρότινος- βόμβα του προσφυγικού είναι έτοιμη να σκάσει.


Οι αριθμοί
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης. Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. «Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279, ενώ ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Νύχτα τρόμου στον Πειραιά
Τουλάχιστον οκτώ ελαφρά τραυματίες είναι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, ο χθεσινός απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά. Η περιοχή από τις 10:30 περίπου το βράδυ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με πετροπόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πύλη Ε-2 και επεκτάθηκαν στην Ε-1. Οι οκτώ μετανάστες και πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μεταφερθεί στο Τζάνειο νοσοκομείο από χθες βράδυ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα πάρουν εξιτήριο. Από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Το πρωί η περιοχή καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ, ενώ στο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του λιμενικού σώματος.


Αφγανοί παρενόχλησαν σύζυγο Σύρου
Μία ομάδα Αφγανών μεταναστών παρενόχλησε μία γυναίκα από τη Συρία. Μόλις το περιστατικό έγινε αντιληπτό από το σύζυγό της, εκείνος πήγε στους Αφγανούς να διαμαρτυρηθεί και τότε ξέσπασαν τα επεισόδια. Άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, χωρισμένα σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες Σύρων και Αφγανών επιδόθηκαν σε έναν πετροπόλεμο χωρίς τέλος. Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν ενδεικτικές της έντασης και της βίας που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα συνεπλέκοντο με ρόπαλα, πέτρες, σίδερα και οτιδήποτε υλικό, που θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο στα χέρια τους. Από τη μανία των νεαρών δε γλίτωσαν ούτε οι μικροί φοίνικες, που βρίσκονται στα παρτέρια του λιμανιού. Τους έσπασαν και κραδαίνοντάς τους στα χέρια εν είδει ροπάλου επιτίθεντο εναντίον της άλλης πλευράς. Και μέσα σε αυτό το πεδίο μάχης έντρομοι οι γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια προσπαθούσαν να βγουν έξω από την "εμπόλεμη ζώνη", τρέχοντας να σωθούν.

Από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Στο σημείο και ενώ η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο έφτασαν δυνάμεις του λιμενικού, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ, ωστόσο επειδή τα επεισόδια σημειώνονταν εντός του λιμανιού οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν είχαν δικαιοδοσία να επέμβουν. Τα πνεύματα ηρέμησαν περίπου στη 01:00 της Πέμπτης όταν αστυνομικοί και λιμενικοί περικύκλωσαν τους νεαρούς αλλοδαπούς, που συγκρούονταν, κι έδωσαν επιτέλους ένα τέλος στις εικόνες βίας και ντροπής. Το σχέδιο των Αρχών (κι αυτό κατόπιν... εορτής) είναι να υπάρξει διαχωρισμός των δυο αυτών εθνικοτήτων, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το πρωί η περιοχή καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ, ενώ στο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του λιμενικού σώματος. Τέλος, το λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 7 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα με 1 πρόσφυγα μόνο. Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει τα 5.800 άτομα

Βγήκαν μαχαίρια στην Ειδομένη
Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας άνδρας κρατά στο χέρι του ένα μαχαίρι και προσπαθεί να επιτεθεί σε κάποιον.

Στις εν λόγω φωτογραφίες φαίνεται ένας άντρας να έχει βγάλει ακόμα και μαχαίρι και να κινείται απειλητικά εναντίον άλλου. Το περιστατικό συνέβη χθες, Τετάρτη, και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του καβγά που οδήγησε τον άντρα να βγάλει μαχαίρι.

Μαχαιρώθηκαν και στη Χίο
Και τα αιματηρά επεισόδια -αν και μετρημένα στα δάχτυλα αυτά που βγαίνουν προς τα έξω- δεν έχουν τελειωμό. Προχθές το βράδυ στη Χίο υπήρξαν επεισόδια στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, όταν η σύγκρουση μεταξύ ομάδων Ιρακινών και Αφγανών έφθασε στα άκρα. Οπως αναφέρει το astraparis.gr, με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη μεταφέρθηκε αργά το βράδυ με ασθενοφόρο ένας Ιρακινός από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο νοσοκομείο Χίου.

Σύμφωνα με το politichios.gr, η διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων οδήγησε σε νέα σύγκρουση λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα. Στο κέντρο κράτησης, που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση, με τους περίπου 12 αστυνομικούς, λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Λέσβος: Ένταση και συνθήματα από τους πρόσφυγες στη Μόρια
Εντονα είναι τα προβλήματα και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο. Πρόσφυγες χθες προκάλεσαν ένταση φωνάζοντας συνθήματα και σηκώνοντας πλακάτ διαμαρτυρίας, ζητώντας την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους. Σήμερα από το πρωί περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες. Στα hot spot των νησιών παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 2.384 άτομα. Στη Χίο 1449. Στη Σάμο 218. Σε εξέλιξη μεταφορά οικογενειών μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρο φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα. Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν 38 οικογένειες- σχεδόν 300 άτομα- σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Δραματικές συνθήκες στο Ελληνικό
Στο Ελληνικό υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 5.000 μετανάστες, και συγκεκριμένα 1.500 αλλοδαποί στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων και 3.000 άτομα ακόμη στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ.Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ.: λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα. Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο, Παρασκευή, οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι προ δεκαπενθημέρου αντέδρασαν στο σχέδιο φιλοξενίας μεταναστών στα τρία εγκαταλελειμμένα τολ της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.

«Καθε βραδυ έχουμε fight club στους καταυλισμούς προσφύγων»
Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης περιέγραψε το τι συμβαίνει στους καταυλισμούς των προσφύγων με αφορμή τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πειραιά με τους επτά τραυματίες μετά τον πετροπόλεμο ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς.

«Οταν λέω εγώ πως το λιμάνι εξελίχθηκε σε Ειδομένη κάτι ξέρω και ας με ειρωνεύονται. Το αποψινό δυστυχώς ήταν αναμενόμενο από μέρες» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Κανάκης, ο οποίος ήταν παρών στα χθεσινά επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταλήγει μάλιστα με το υστερόγραφο πως «αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος που τυχόν διαβάζει ας το καταλάβει. Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι πριν είναι αργά...».

e-typos.com/gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βομβα mall, βημα, ξυλο, εκρηξη, fight club, blue star, το φως, εν λόγω, πειραιας, fight, club, ελλαδα, ολπ, ματ, οπκε, blue, star, μυτιληνη, φως, hotspot, νέα, frontex, Χόκεϊ, βραδυ, facebook, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, τελος του κοσμου, βγαινουν, γηπεδα, γυναικα, δωδεκανησα, εικονες, κυλληνη, νησια, ολπ, πνευματα, πυλη, υστερογραφο, φωτογραφιες, φως, χθες βραδυ, star, αττικη, ατμοσφαιρα, αφιξεις, αφορμη, βομβα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γηπεδο, γονεις, δαχτυλα, δυναμη, δυστυχως, δοθει, εγινε, υπαρχει, ελευθερια, εν λόγω, εξελιξη, εξι, εξιτηριο, επτα, κτιριο, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, ματ, μαχαιρια, μηνες, μορια, νικητας, ομαδα, οκτω, οπκε, παιδια, πεδια, πεδιο, πλοιο, προβληματα, πρωι, συγκεκριμενα, σιδερα, συζυγο, συρια, σκηνες, σωμα, σπιτια, στα ακρα, συνθηματα, σχεδιο, τζανειο, το φως, τρια, φοινικες, χερι, ωρες, club, επεισοδια, ετοιμη, hotspot, fight, fight club, frontex, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, ομαδες, πακιστανοι, πληροφοριες, ροπαλα, υλικο, ξεκινησε, χερια
Αναζητήσεις
πολυκαστρο εκρυθμη κατασταση
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews