Νέα τραγωδία με μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

Περίπου 400 μετανάστες πνίγηκαν, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 144 ανθρώπους και ξεκίνησε μία επιχείρηση αναζήτησης με εναέρια και θαλάσσια μέσα, με την ελπίδα της διάσωσης και άλλων.

Η οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι πολλοί από τους επιζώντες ήταν «νέοι άνδρες, πιθανότατα ανήλικοι». Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο, από την Παρασκευή. Οι επιζώντες

λένε ότι η τελευταία τραγωδία συνέβη όταν η βάρκα τους η οποία μετέφερε περίπου 550 μετανάστες ανατράπηκε, μια ημέρα μετά την αποχώρηση από τη Λιβύη.

Ο Michele Prosperi της Save the Children στην Ιταλία δήλωσε ότι ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν πόσοι νέοι άνθρωποι επέβαιναν στη βάρκα. «Υπήρχαν αρκετοί ανήλικοι μεταξύ των επιζώντων», είπε. «Η εποχή της μετανάστευσης μόλις άρχισε και όταν ο καιρός βελτιωθεί μπορεί να έχουμε πολλές περισσότερες αφίξεις», πρόσθεσε. Στα τέλη του περασμένου έτους, η ΕΕ μείωσε τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης, καθώς ορισμένοι υποστήριξαν ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι η πολιτική της αποθάρρυνσης δεν λειτουργεί.

Εν τω μεταξύ ο 24 Νοε 2010 - Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex είπε ότι οι λαθρέμποροι πυροβολούσαν στον αέρα για να προειδοποιήσουν τα σκάφη της ακτοφυλακής που πλησίαζαν. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα περίπου 60 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λιβύη, όταν ένα ιταλικό πλοίο και ένα ισλανδικό πλοίο της ακτοφυλακής κατέφθασαν για τη διάσωση των 250 μεταναστών. Η Frontex αναφέρει ότι το περιστατικό δείχνει πως οι διακινητές δεν έχουν πολλά σκάφη. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών στα σύνορά μας, και ιδίως των προσφύγων, είναι, δυστυχώς, η νέα νόρμα και εμείς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαντήσεις μας αναλόγως».

Πάνω από 280.000 άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ το περασμένο έτος, πολλοί προερχόμενοι από τη Συρία, την Ερυθραία και τη Σομαλία. Υπολογίζεται ότι 3.400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα. Την Παρασκευή, η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αποστολή διάσωσης και έρευνας στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

http://www.bbc.com/news/world-africa-32311358

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα