Ήττα του συνδικαλιστικού “τσαμπουκά” στο ΜΕΤΡΟ

(Ανανεωμένο) – Στις ράγες ξαναμπαίνουν σταδιακά οι συρμοί του μετρό, του τραμ και του ΗΣΑΠ, με τα δρομολόγια ωστόσο να εκτελούνται με αραιή συχνότητα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, πλήρης εξομάλυνση θα υπάρξει εντός της ημέρας, καθώς θα συνεχίζεται η προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Όπως ανακοινώθηκε, επιλύθηκαν τα όποια τεχνικά προβλήματα υπήρξαν και έτσι έχει καταστεί δυνατή

η ομαλή και ασφαλής λειτουργία των τριών μέσων. Μηχανικοί του μετρό δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων έχουν περάσει από τον έλεγχο συντήρησης και δρομολογούνται 17 συρμοί.

Σημειώνεται ότι όσοι λαμβάνουν τα φύλλα επίταξης επιστρέφουν στα πόστα τους, η διαδικασία ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Κίνηση – ματ αποδείχθηκε η επέμβαση των… ΜΑΤ το πρωί στο αμαξοστάσιο αλλά κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει την επίταξη. «Ούτε βήμα πίσω, αλλιώς χαθήκαμε». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς και κυρίως στο Κ. Χατζηδάκη.

Την τήρηση των νόμων ζήτησε ο πρωθυπουργός και για το λόγο αυτό η εφαρμογή τους ήταν εντολή που έπρεπε να εκτελεστεί άμεσα.

Έτσι, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αποφασίστηκε η λειτουργία του μετρό ενώ σιγά- σιγά και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς θα αναγκάζονταν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Η ουσία είναι ότι σταματά η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων Ελλήνων αλλά και η οικονομική αιμορραγία των συγκοινωνιακών εταιρειών.

Η ουσία είναι επίσης ότι είναι από τις λίγες φορές που εφαρμόζονται οι νόμοι σ’ αυτό το κράτος και δεν περνάνε οι νόμοι των συντεχνιών. Το σωματείο του μετρό είναι από τα σκληρότερα και ο υποψήφιος με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σταματόπουλος από τους πλέον αδιάλλακτους.

Η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: Ή να κάνει πίσω και να ανοίξει έτσι ένας κύκλος διεκδικήσεων από όλους τους υπαλλήλους που θίγονται από το μισθολόγιο ή να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η απεργία.

Προφανώς τα προβλήματα των εργαζόμενων όλης της χώρας είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Όλοι, όμως, οι Έλληνες, κι όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θίγονται από την οικονομική κρίση και τη λαίλαπα των μέτρων. Βέβαια, τυο καλύτερο σενάριο θα ήταν να έπαιρναν μισθό όλοι οι Έλληνες σαν κι αυτό που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το μισθολογικό κόστος ο μέσος μικτός μισθός στο μετρό είναι 3.083 ευρώ, στον ΗΣΑΠ 4.095 ευρώ και στο Τραμ 2.200 ευρώ. Πουθενά, σε καμιά ιδιωτική εταιρεία δε δίνονται τόσα χρήματα. Κι όμως, όλοι υφίστανται την κρίση και τις περικοπές χωρίς να πλήττεται το κοινωνικό σύνολο και να ταλαιπωρούνται εκατομμύρια πολίτες.

Ουσιαστικά, αυτό που παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες ήταν μια σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον συνδικαλιστικό τσαμπουκά. Βεβαίως και το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνες για το «τέρας» που δημιούργησε στο δημόσιο με τις προσλήψεις από το παράθυρο και τους τεράστιους μισθούς.

Κάποτε, όμως, αυτό έπρεπε να λάβει τέλος. Ισως, σταμάτησε στο αμαξοστάσιο του μετρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα