Βουλιάζει το ευρώ μετά την σύνοδο κορυφής

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο διολίσθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εμφανίζονται σαφείς ενδείξεις κόπωσης στην προσπάθεια ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας και αυστηρούς νεους κανόνες για τις κρατικές δαπάνες.

Το ενιαίο νόμισμα έχει διολισθήσει σχεδόν 3% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Οι «ρωγμές» στην εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε εκείνη η σύνοδος έχουν ήδη γίνει εμφανείς εκτός της ευρωζώνης, όπου τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις δηλώνουν επιφυλάξεις και ζητούν το ακριβές νομικό πλαίσιο, ώστε να αποφασίσουν εάν θα συνυπογράψουν το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. ή θα ακολουθήσουν την Βρετανία στο περιθώριο.

Εντός της ευρωζώνης, στην Ρώμη άρχισαν να εκδηλώνονται δυσκολίες στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος με τα μέτρα εξισορρόπησης του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας υποχρεώθηκε να διακόψει την συνεδρίαση του σώματος στην ιταλική Γερουσία, όταν μέλη του κόμματος της Λίγκας του Βορρά απεύθυναν γιουχαρίσματα και βρισιές εναντίον του πρωθυπουργού Mario Monti κατά την διάρκεια ομιλίας του σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε. «Αυτό δεν είναι προϋπολογισμός, είναι ληστεία,» ανέγραφε ένα πανό.

Η νευρικότητα των επενδυτών για την Ιταλία εντάθηκε περαιτέρω και η Ρώμη πλήρωσε επιτόκιο – ρεκόρ σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων. 

Εν τω μεταξύ οι “πληγές» στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κλάδο γίνονται όλο πιο εμφανείς: Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος υπηρεσιών πληροφορικής Logica ανακοίνωσε περικοπές 1.300 θέσεων εργασίας εξαιτίας της κρίσης και χαμήλωσε την πρόβλεψη για τα έσοδα και κέρδη της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel για μια ακόμη φορά προασπίστηκε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο των Βρυξελλών και τόνισε ότι χρειάζεται «υπομονή και επιμονή» για την επιβολή των μεταρρυθίσεων.

Όμως, σε μια ακόμη απόδειξη για τις «πληγές» που αφήνει η κρίση και στην πολιτική σκηνή, κορυφαίο στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, παραιτήθηκε εν μέσω έντονης διαμάχης στον κόμμα σχετικά με τα σχέδια διάσωσης της ευρωζώνης.

Τέλος, οι στατιστικές ανακοινώσεις υπογράμμισαν το πόσο δύσκολο είναι πλεον για τις οικονομίες της Ευρώπης να δημιουργήσουν ανάπτυξη, με τον αριθμό των ανέργων στην Βρετανία να ανέρχεται στους 2,64 εκατομμύρια ανέργους, που είναι το υψηλότερο μέγεθος από το 1994.


Keywords
Τυχαία Θέματα