Το 40% των προστίμων πάει σε …μίζες!!!

Ίσως, η χθεσινή ομιλία του πρώην και πρόσφατα παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη  Σπινέλλη, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ να αποτελεί και την απόδειξη των όσων κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας  για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς,.

Αναφερόμενος στην τεράστια φοροδιαφυγή και στα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ο κ. Σπινέλλης κατήγγειλε ότι στους

ελεγκτικούς μηχανισμούς εφαρμόζεται ο κανόνας 4-4-2. Όπου το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που λαμβάνει ως μίζα ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία…!

Τι βρήκε να απαντήσει σήμερα, ο Γιάννης Ραγκούσης;  «Ήρθε η ώρα της εξατομίκευσης της ευθύνης… Οριακά συγκρατώ την οργή μου και πρέπει ο κ. Σπινέλλης να καταλάβει ότι δεν αντέχει η συλλογιστική του ‘παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους’ και μετά να μιλάει για προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ειδική μεταχείριση σε κάποιους»!

Άραγε ο κ. Ραγκούσης ζούσε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια;

Ο κ. Βενιζέλος πάντως έσπευσε να ζητήσει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των καταγγελιών του κ.  Σπινέλλη, αφού προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή της εξής ερώτηση:

Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:

Πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις του κ. Σπινέλλη; Σχετίζονται αυτά με την πρόσφατη παραίτηση του; Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στην κυβέρνηση; Αυτή τι έκανε να τα αντιμετωπίσει; Ποια μέτρα ελήφθησαν τα τελευταία 2 χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τι απέδωσαν; Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα; Εάν όχι, γιατί; Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;  Θα κινείται στην κατεύθυνση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής;Έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;  Με ποιο τρόπο θα το κάνει;Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει για την αναδιοργάνωση και την εξυγίανση των φοροελεγκτικών μηχανισμών; 

Δημήτρης Παπαδημούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα