Βόμβα από FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα προετοιμάζεται να κάνει ένα δραματικό βήμα διακηρύσσοντας στάση πληρωμών, γράφουν οι Financial Times. «Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου... Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η

κυβέρνηση η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστότητα, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να παρακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία. «Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. ευρώ» γράφει η εφημερίδα.

«Η προειδοποίηση για χρεοκοπία», σχολιάζει το δημοσίευμα, «θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο κρατικός κορβανάς αδειάζει ταχύτατα από ρευστότητα». Η κήρυξη χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια προοπτική που οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι ενοχλημένες από αυτό που θεωρούν ως αντιεπαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναστολή της έκτακτης παροχής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ρευστότητα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, στον έλεγχο κεφαλαίων και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια. Αν και μια τέτοια επιλογή, δεν μπορεί να αναγκάσει αυτομάτως την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια χρεοκοπία θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ένα στόχο που ήταν μέρος των διακηρύξεων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κοινή νομισματική ένωση είναι αρκετά ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο» γράφει η εφημερίδα.

ft.com

Απάντηση κυβέρνησης σε FT

Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία -το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στο άρθρο των Financial Times.

Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25η Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα