Πέθανε ο Γκύντερ Γκρας

Ο νομπελίστας Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Ο συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταμπούρλου» γεννήθηκε στην Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντασκ της Πολωνίας) το 1927 και πολλά από τα έργα του διαδραματίζονται στην πόλη αυτή.

Το 1959 εκδόθηκε το «Τενεκεδένιο ταμπούρλο», το μυθιστόρημα που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό (μεταφέρθηκε μάλιστα και στον κινηματογράφο από τον Φόλκερ Σλέντορφ, αποσπώντας το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και το Όσκαρ

καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας). Ο Γκρας, γνωστός για το χαρακτηριστικό παχύ μουστάκι του και μανιώδης καπνιστής πίπας, ήταν ο συγγραφέας που δεν σταμάτησε ποτέ να φέρνει την χώρα του αντιμέτωπη με το ναζιστικό παρελθόν της.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, τα τελευταία χρόνια είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του «κοκκινοπράσινου» συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τους Πράσινους ενώ είχε επικρίνει σφοδρά και τη «σταυροφορία» του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Το 2012, ο Γκρας έγραψε ένα ποίημα που επέκρινε την ευρωπαϊκή πολιτική για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Στο «Όνειδος της Ευρώπης» κατηγορούσε τους Ευρωπαίους γιατί καταδίκαζαν στη φτώχεια την Ελλάδα, τη «χώρα που συνέλαβε την ιδέα» της Ευρώπης.

Μεταξύ των γνωστότερων έργων του, γραμμένα σε μια πλούσια αλλά και σαφή γλώσσα, ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τον ρεαλισμό, ήταν «Η γάτα και το ποντίκι», τα «Σκυλίσια χρόνια», «Ο Μπουτ, το ψάρι», η «Συνάντηση στη Βεστφαλία», ο «Αιώνας μου» και άλλα.

Το 2006, λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της αυτοβιογραφία του «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι», προκάλεσε την έκπληξη όλων όταν αποκάλυψε πως σε ηλικία δεκαπέντε χρονών, και για να ξεφύγει από το ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον του όπως υποστήριξε, εντάχθηκε πρώτα στο Reichsarbeitdienst και το 1944 στα Waffen-SS. Κάτι που έκανε πολλούς αργότερα να τον κατηγορούν για υποκρισία.

Ο συγγραφέας είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά και ζούσε μόνιμα στο Λύμπεκ, στη βόρεια Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα