Βαδίζει η Αίγυπτος προς τη θεοκρατία;

Παρά την υποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που αποποιήθηκε κάποιες από τις υπερεξουσίες που ο ίδιος αποφάσισε να πάρει, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό. Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο μάχης και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις. Η αιγυπτιακή βουλή είναι σε κρίση, καθώς πολλοί αντι-Ισλαμιστές βουλευτές θεωρούν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Σαλαφιστές θέλουν να εδραιώσουν

ένα Ισλαμιστικό κράτος.

Ο Mohamed Zaraa μάνατζερ στο Ινστιτούτο του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως υποστηρίζει, εκτός από τους ισλαμιστές υπάρχουν πλέον μόνο εκπρόσωποι της αστυνομίας και της στρατιωτικής αριστεράς στο κοινοβούλιο. «Αυτό σίγουρα θα θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα του συντάγματος. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται. να εξακολουθούν να επεξεργάζεται το σύνταγμα».

Ένας από τους λόγους πίσω από τις πρόσφατες παραιτήσεις ήταν η πίεση χρόνου για την ολοκλήρωση της σύνταξης. Το τελευταία διάταγμα Μόρσι μπορεί να δώσει στη βουλή δύο ακόμη μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της, αλλά η επιστροφή των μη-ισλαμιστών στο σώμα φαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι το διάταγμα όχι μόνο χορηγεί στον Μόρσι δικτατορικές εξουσίες, αλλά και εμποδίζει τα δικαστήρια από τη διάλυση της βουλής, καθιστώντας την έτσι απρόσβλητη στη νομική πρόκληση.

Αλλά υπήρχαν περισσότεροι λόγοι για τις παραιτήσεις. Ο Mohammed Zaraa αναφέρει ότι στις 22 Οκτωβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο συντάγματος το οποίο ήταν άγνωστο στους περισσότερους μη-ισλαμιστές. «Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται μυστικά» σχολιάζει. Η καχυποψία, φυσικά, έχει πέσει στις ισλαμικές οργανώσεις.

Αλλά οι βασικές διαφορές απόψεων αφορούν τον μελλοντικό ρόλο της Σαρία – του ισλαμικού νόμου – στο σύνταγμα. Το τρέχον σχέδιο συντάγματος αναφέρει ότι «οι αρχές της Σαρία» αποτελούν το θεμέλιο της νομοθεσίας. Οι σαλαφιστές είχαν ζητήσει αρχικά την άμεση εφαρμογή της Σαρία και όχι μόνο τις «αρχές» της. Αυτό θα επέτρεπε, για παράδειγμα, την εισαγωγή ποινών, όπως του λιθοβολισμού για μοιχεία. Κάτω από την πίεση των σαλαφιστών, ένα επιπλέον άρθρο εντάχθηκε που εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες την έννοια της «αρχών».

Ο Zaraa εξηγεί τις συνέπειες του νέου άρθρου ως εξής: «Θα χρησιμοποιηθούν ερμηνείες από το Κοράνι οι οποίες είναι περίπου χιλίων ετών. Αυτό θα μετατρέψει την πολιτική κατάστασή μας σε ισλαμική».

Την ανησυχία αυτή συμμερίζεται τόσο ο πρώην ομιλητής της Συντακτικής Συνέλευσης Walid Abdel Maguid, όσο και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας που παραιτήθηκαν. Οι ισλαμιστές που είναι στην εξουσία πιθανόν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις παραγράφους της Σαρία – ενώ ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ που είχε συμπεριλάβει επίσης τις «αρχές της Σαρία» στο Σύνταγμα, το έκανε μόνο για να δώσει θρησκευτική νομιμοποίηση.

Σύμφωνα με τον Zaraa, εναπόκειται στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar να αποφασίσει αν ένα κομμάτι της νομοθεσίας είναι σύ

Keywords
Τυχαία Θέματα