Τζόνσον: Θα ζητήσω από τη Βουλή εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Νέα προσπάθεια για προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να αυτοδιαλυθεί για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, με σύνθημά "ας κάνουμε το Brexit πραγματικότητα".

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα "κατεβάσει" σχετική πρόταση στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ωστόσο εκεί χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων του σώματος, με βάση την Νομοθετική Πράξη για Σταθερές Κοινοβουλευτικές

Θητείες του 2011, που είναι διατυπωμένη ακριβώς για να κάνει δύσκολη την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτης του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος ανέφερε ότι "φαίνεται" πως η ΕΕ θα απαντήσει στο αίτημά του για αναβολή του Brexit (στο οποίο τον εξανάγκασε το κοινοβούλιο) "χορηγώντας τελικά παράταση".

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Τζόνσον, είχε δηλώσει ότι οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για εκλογές και θα στηρίξουν την προκήρυξή τους στο κοινοβούλιο, μόλις ο κίνδυνος μιας ασύντακτης εξόδου της χώρας από την ΕΕ θα έχει περάσει.

"Σκληρή γραμμή" Μακρόν για την παράταση

Σε αναμονή κρατούν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν τω μεταξύ, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις, όσον αφορά την απάντησή τους στο βρετανικό αίτημα για νέα αναβολή του Brexit (το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου), με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επιμένει σε "σκληρή γραμμή" για μια πολύ μικρή, τεχνική παράταση 15 ημερών.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών προτιμά μια τρίμηνη παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως αναφέρεται και στο αίτημα που έστειλε με το... ζόρι (αναγκασμένος από το βρετανικό κοινοβούλιο) ο Μπόρις Τζόνσον προ ημερών.

Οι πρέσβεις των κρατών - μελών στην ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής χτες Τετάρτη ότι θα χορηγήσουν παράταση στο ΗΒ προκειμένου να ρυθμίσει τα της εξόδου του από την Ένωση, ωστόσο οι διαφωνίες για τη διάρκειά της παραμένουν.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Τζόνσον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξήγησε στον Βρετανό πρωθυπουργό γιατί πρότεινε στους "27" να χορηγήσουν αναβολή για την ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Μολονότι η στάση Μακρόν πιθανόν βοηθά τον Μπόρις Τζόνσον να περάσει - όπως θέλει και ο ίδιος - γρηγορότερα τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες από το κοινοβούλιο και να την κάνει νόμο του βρετανικού κράτους, η πραγματικότητα είναι ότι στις Βρυξέλλες κανείς δεν θέλει να χρεωθεί μια ασύντακτη έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ και τα επακόλουθα σε οικονομικό και ευρύτερο επίπεδο.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους δώσουμε μια ευκαιρία", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. "Θα γράφουμε αναβολή, αναβολή, αναβολή και θα συνεχίσουμε έτσι για άλλα 90 ή και 100 χρόνια", ανέφερε σκωπτικά.

Σε περίπτωση που την Παρασκευή, οι πρέσβεις των 27 χορηγήσουν τρίμηνη παράταση, το Ην. Βασίλειο θα μπει σε τροχιά πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζόνσον, Βουλή, 12 Δεκεμβρίου,tzonson, vouli, 12 dekemvriou