Οι Κούρδοι της Συρίας αποσύρονται μακριά από τα τουρκικά σύνορα

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας μια ρωσοτουρκική συμφωνία που έθεσε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SFD), μια συμμαχία υπό τους κούρδους μαχητές, εγκατέλειψαν σήμερα τo πρωί διάφορες θέσεις στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα.

"Οι ΣΔΔ αποσύρθηκαν από θέσεις μεταξύ της Ντερμπασίγια και της Αμούντα στην περιοχή Χασάκα", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα

με τον Ραχμάν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια συνιστώσα των ΣΔΔ, η οποία θεωρείται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα) παραμένουν σε πολλές θέσεις της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 440 χλμ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μετέδωσε ότι οι Κούρδοι των SDF αποσύρθηκαν 32 χλμ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στοχοθετώντας τρία χωριά παρά την εκεχειρία και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσει η επίθεση.

Σε ανακοίνωση, οι SDF αναφέρουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στα χωριά "εκτός της περιοχής όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός" ανάγκασε χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να συγκρούονται", αναφέρει.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επιρρίπτουν την ευθύνη στην Τουρκία για την "υποβάθμιση της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός", πρόσθεσε.

"Παρά τη δέσμευση των δυνάμεών μας στην απόφαση κατάπαυσης του πυρός και στην απόσυρση των δυνάμεών μας από όλη την περιοχή όπου εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με αυτό συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός".

Σε χωριστό μήνυμα, μέσω Twitter, o αξιωματικός Μουσταφά Μπαλί έγραψε ότι οι SDF θα ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για την άμυνά τους.

Tουρκία: Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη Συρία έπειτα από επίθεση των Κούρδων πολιτοφυλάκων

Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί τραυματιστήκαν στα περίχωρα της παραμεθόριας πόλης Ρας αλ Άιν, σε μια επίθεση που διέπραξαν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες YPG, έγινε σήμερα γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αφού η κουρδική πολιτοφυλακή κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιτέθηκε.

Η επίθεση διεξήχθη με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οβίδων και ελαφρών όπλων, αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπάντησαν στις επιθέσεις στο πλαίσιο αυτοάμυνας.

Ρωσία: Δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

Δεν έχει οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τη μεθόριο μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν η Μόσχα και η Άγκυρα την Τρίτη.

Η συμφωνία αυτή δεν αφορά τον κουρδικό άμαχο πληθυσμό, μετέδωσε παράλληλα το Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα στείλει άλλους 276 στρατονόμους και 33 μονάδες βαρέος οπλισμού στη Συρία σε μια εβδομάδα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ανώτατος σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας επικρίνει τις ΗΠΑ ότι αντιμετωπίζουν τον διοικητή των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ως "νόμιμο πολιτικό πρόσωπο"

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αντιμετωπίζουν τον διοικητή των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ως ένα "νόμιμο πολιτικό πρόσωπο" υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ένταση με την Ουάσινγκτον παρότι η Άγκυρα σταμάτησε την επίθεσή της στη Συρία.

Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χορηγήσει γρήγορα θεώρηση διαβατηρίου στον διοικητή, στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι, ώστε να μπορέσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί τον Μαζλούμ τρομοκράτη που έχει στενή σχέση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο κάνει επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

"Ανησυχούμε βαθύτατα με τη μεταχείριση του Μαζλούμ... Αυτό το πρόσωπο είναι ανώτερο ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, που οι ΗΠΑ και άλλοι θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, και ένας φυγόδικος", δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Σε βάρος του εκκρεμεί κόκκινο σήμα της Interpol. Ο Μαζλούμ καταζητείται για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν στόχο τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στρατό του ΝΑΤΟ όπως και αμάχους", είπε ο Αλτούν στο πρακτορείο Reuters.

Διακομματικό αίτημα γερουσιαστών προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την επίσπευση της χορήγησης βίζας στον Κούρδο στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν χθες από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει γρήγορα στην χορήγηση βίζας, ώστε ο διοικητής των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να μπορέσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, για να συζητήσει την κατάσταση που έχει προκληθεί στις περιοχές των Κούρδων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπορν και οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν, Τζιάν Σαχίν και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ απέστειλαν μία επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζητώντας του να επιταχύνει την έκδοση βίζας για τον διοικητή των Κούρδων, στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι.

“Το να πούμε ότι ανησυχούμε ουσιαστικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη βόρεια Συρία είναι ένας ευφημισμός”, έγραψαν οι ίδιοι στην επιστολή τους, επισημαίνοντας ότι θα είναι καλό τόσο για το Κογκρέσο όσο και για την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ να ακούσουν τον Κομπάνι.

Το αίτημα των γερουσιαστών διατυπώθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον ίδιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε επίσης την κριτική που δέχεται για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις βόρειες περιοχές της Συρίας, αφήνοντας ακάλυπτους τους Κούρδους στην τουρκική επίθεση.

Οι γερουσιαστές που έστειλαν την επιστολή αυτή ήταν από τις πιο δυνατές φωνές στο Κογκρέσο που άσκησαν κριτική στην απόφαση αυτή του προέδρου Τραμπ, η οποία για μερικούς είχε χαρακτήρα εγκατάλειψης των κουρδικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτών στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Άμυνας Έσπερ επικρίνει την "αδικαιολόγητη" επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επέκρινε σήμερα την "αδικαιολόγητη" στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Συρία, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

"Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση με αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή", δήλωσε στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στις Βρυξέλλες, ένα κέντρο ερευνών, προτού αναχωρήσει για την έδρα του ΝΑΤΟ στην βελγική πρωτεύουσα.

"Ωστόσο δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του το 1952", πρόσθεσε.

Ο Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ωστόσο την Άγκυρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ", προειδοποίησε.

"Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία για να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος", σημείωσε.

"Σήμερα δεν έχουμε λύση, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό", διευκρίνισε.

Ο Έσπερ αιτιολόγησε παράλληλα την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών που στρατοπέδευαν στην Συρία στη ζώνη στην οποία έγινε η τουρκική στρατιωτική επέμβαση. "Η αμερικανική απόφαση για την απόσυρση λιγότερων από 50 στρατιωτών ελήφθη μετά την απόφαση του Ερντογάν να διασχίσει" τη μεθόριο με τη Συρία, εξήγησε.

"Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε 50 στρατιώτες ανάμεσα σε 15.000 στρατιώτες και την (κουρδική) πολιτοφυλακή. Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μπούμε σε μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε και σημείωσε: "Δεν είναι δυνατόν να αντιτάξουμε δυνάμεις σε αυτές ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ".

"Κανένας δεν προσέφερε μια καλύτερη εναλλακτική λύση", απάντησε επίσης στους επικριτές.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε τέλος ότι η σχέση με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) "ήταν και είναι πάντα καλή".

"Η δέσμευσή μας απέναντί τους δεν αφορά την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους ή το να τους υπερασπιστούμε κατά της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια", υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι "ούτε έχει δει ούτε έχει διαβάσει τις λεπτομέρειες" της γερμανικής πρότασης για την δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο" στη βόρεια Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι είχε "σύντομες συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία" για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα