"Τζαμί" και επισήμως η Αγιά Σοφιά - Ο Ερντογάν υπέγραψε σχετικό προεδρικό διάταγμα

Την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ως ισλαμικού τεμένους, μετά από 86 χρόνια, επικύρωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε.

Μάλιστα για να δείξει το μεγαλειώδες της πράξης, ο Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα με την υπογραφή του και με μία απλή φράση: "καλορίζικη".

Το διάταγμα υπεγράφη λίγα λεπτά μετά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου

της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας) που ακύρωνε κυβερνητικό διάταγμα της εποχής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1934) που την μετέτρεπε σε μουσείο.

Όπως ανακοίνωσε, πλέον το τζαμί, θα υπάγεται στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το διαβόητο Diyanet, που είναι υπεύθυνο για κάθε είδους προσπάθεια "αποκοσμικοποίησης" της Τουρκίας και δρα ως συντονιστής κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. "Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή", ανέφερε ο Ερντογάν στην ανακοίνωση

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: "Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει".

Το ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τακτικός λατρευτικός χώρος μετά και το σόου στα τέλη Μαΐου, όταν κατά την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε εδάφιο από το Κοράνι, μέσα στον ναό.

Οι εκκλήσεις του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί έχουν τύχει σφοδρών αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου από χριστιανικές προσωπικότητες, ορθόδοξες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίοι σημειώνουν ότι η κίνηση θα προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις.

Η εν λόγω απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς πρόκειται περί ακύρωσης διατάγματος της εποχής του Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η υπογραφή μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Πώς αιτιολογείται η μετατροπή σε τζαμί

Όπως αναγράφετε σε μία από τις σελίδες της απόφασης του ανωτάτου τουρκικού δικαστηρίου το ίδρυμα Fatih Sultan Mehmet είναι αυτό που έχει δηλωθεί ως ιδιοκτήτης του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

"Προστατεύεται από την έννομη τάξη μας, έχει παραχωρηθεί στο κοινό για τη συνεχή χρήση της Αγίας Σοφίας με βάση τη βούληση του ιδρύματος. Φέρει τα χαρακτηριστικά της ακίνητης ιδιοκτησίας, είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως τζαμί και η φύση και ο σκοπός αυτής της ακίνητης περιουσίας όπως αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει", σημειώνει το δικαστήριο.

Όπως συμπληρώνει "είναι επίσης δεσμευτικό για το κράτος που έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος, όπως επίσης και την υποχρέωση να μην παρεμβαίνει με τρόπο που να εξαλείφει τη βούληση του ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σε αυτήν την περίπτωση, συνάγεται ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Κατά συνέπεια η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που τη μετέτρεψε σε μουσείο δεν ήταν σύννομη", αναφέρουν οι Τούρκοι.

Δείτε την απόφαση:

Διάγγελμα Ερντογάν: Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζοντας σε όλες τις χώρες του εξωτερικού ότι αυτό αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα ότι η μετατροπή του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας, ώστε να υποδεχτεί μουσουλμάνους για προσευχή.

Η πρώτη προσευχή θα γίνει στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Στο διάγγελμα που απηύθυνε, κάλεσε τους πιστούς να μην πάνε στην Αγία Σοφία, μέχρι τότε, ώστε να καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι ετοιμασίες, από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Diyanet.

Εκτός αυτών, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα υπάρχει εισιτήριο για είσοδο στον ναό ενώ είπε για τους χριστιανούς "όποιος είναι να έρθει ας έρθει".

Προπαγανδίζοντας, ανέφερε για τον Μωάμεθ Β' "μπήκε στην Αγιά Σοφιά, έβαλε τη σημαία του, έκανε το πρώτο κάλεσμα για προσευχή και προσευχήθηκε για πρώτη φορά", μετατρέποντας την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και ότι είδε πως "η Κωνσταντινούπολη και η Αγιά Σοφιά ήταν σε άσχημη κατάσταση" και τα έφτιαξε και τα δύο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα