Πανελλαδικές 2020-Στατιστικά: Χαμηλές βαθμολογίες και υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση

Όπως και πέρυσι, μεγάλα είναι τα ποσοστά των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, Παρασκευή, λίγο μετά τις 11:30, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, http://results.it.minedu.gov.gr,

στην οποία μπορούν να βρίσκουν οι υποψήφιοι την βαθμολογία τους.

Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να δει τα αποτελέσματά του, χρησιμοποιώντας τον οκταψήφιο κωδικό του και τους τέσσερις (4) αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό του, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στα σχολεία της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία κάθε υποψηφίου, αλλά μόνο ο κωδικός και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Τα στατιστικά των βαθμολογιών

Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση και διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα, χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των υποψηφίων που αρίστευσαν, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των Πανελλαδικών.

Μάλιστα, στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Χημείας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, καθώς ένας στους δύο μαθητές έγραψαν κάτω από 10. Ειδικότερα, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση είναι 50,81% στην Ιστορία, 48,28% στη Χημεία και 47,18% στα Αρχαία Ελληνικά.

Στο μάθημα της Έκθεσης, το θέμα της φιλαναγνωσίας φαίνεται να δυσκόλεψε πολύ τους υποψήφιους, αφού το 36,91% εξ αυτών έγραψε κάτω από τη βάση. Αμέσως επόμενη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών υπήρξε μεταξύ 11 και 14, που έλαβε το 25,25% των υποψηφίων.

Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά το 29,78% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,95% των υποψηφίων. Στην Ιστορία, επίσης τα ποσοστά ήταν μεγάλα κάτω από τη βάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών να είναι και πάλι στις βαθμολογίες 0-5 (29,67%). Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες αφού το 15,64% συγκέντρωσε βαθμολογία άνω του 18. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάστηκε για πρώτη φορά φέτος, συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υψηλότερων βαθμολογιών, αφού το 20,72% των υποψηφίων αρίστευσε (19-20). Ποσοστό 13,01% των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 17-19.

Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, οι μισοί σχεδόν υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω του 10 να διαμορφώνεται στο 48,75%. Βαθμολογία άνω του 18 συγκέντρωσε μόλις το 4,54% των υποψηφίων. Στη Φυσική το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώθηκε σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση (41,5%), χωρίς ωστόσο να λείπουν ψηλές βαθμολογίες, καθώς το 15,88% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Η εικόνα είναι καλύτερη στο μάθημα των Μαθηματικών, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 33,13% και των βαθμολογιών 18-20 στο 14,41%.

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 44,97% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 47,16% διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι ήταν λίγοι, αφού το 6,77% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 18 έως 20. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα (28,25%) και υπήρξε διασπορά στις βαθμολογίες άνω του 10. Πιο αναλυτικά, βαθμολογία 15-18 έλαβε το 25,15% των υποψηφίων, ενώ από 18 έως και 20, το 15,21%.

Τέλος, σχετικά με τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά στα Μαθηματικά, αφού το 75,6% εξ αυτών έγραψε κάτω από τη βάση. Μάλιστα, το 49,36% έγραψε βαθμό από 0 έως 5. Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με βαθμό άνω του 18, ήταν ελάχιστα (1,73%). Στο μάθημα της Πληροφορικής, οι βαθμολογίες κάτω του 10 ήταν εκείνες που συγκέντρωσαν επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφού το 23,35% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 21,4% από 5 έως 10. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες, με το 9,67% των υποψηφίων να παίρνει βαθμό από 19 και πάνω και το 15,22% βαθμό από 17 έως 19. Στο μάθημα της Οικονομίας, οι βαθμολογίες συγκεντρώθηκαν στα... άκρα, αφού το 22,98% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 18,62% έγραψε από 19 και πάνω. Βαθμολογίες 17-19 έλαβε το 15,22% των υποψηφίων.

Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερησίων ΓΕΛ που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα.

Οριστικοποίηση Μηχανογραφικού Δελτίου

Από σήμερα, οι περίπου 100.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στις 77.970 διαθέσιμες θέσεις των ΑΕΙ, μπορούν να υπολογίσουν τα μόρια που συγκέντρωσαν, βάσει των βαθμολογιών τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους ηλεκτρονικά στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους.

Μάλιστα, από αύριο, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία δε έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Παιδιά που ξεχώρισαν και πέτυχαν το στόχο τους

Πρώτη ανάμεσα στα παιδιά του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, συγκεντρώνοντας 19.000 μόρια, είναι η Μαρία Ιατράκη, από το πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η επιλογή της σε ό,τι αφορά τη σχολή που θα επιλέξει, θα είναι ανάμεσα στη Νομική και την Ιστορία Αρχαιολογία.

«Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, που όμως ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πιο δύσκολη για μένα ήταν η περίοδος αναμονής των αποτελεσμάτων που αποδείχθηκε πολύ αγχωτική, όμως τελείωσε και είμαι πολύ χαρούμενη» δήλωσε η Μαρία που ως προς το «μυστικό» συστατικό της επιτυχίας, τόνισε ότι βρίσκεται στο σωστό και οργανωμένο διάβασμα και την ψυχραιμία που θα επιδείξει ο κάθε υποψήφιος.

«Σημαντικός είναι και ο παράγοντας στήριξης από την οικογένεια. Όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, παίρνεις δύναμη» είπε η επιτυχούσα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Από το Πεδίο Υγείας, με 18.825 μόρια συνολικά, η Κωνσταντίνα Φαρσάρη πέτυχε να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που κατάφεραν να περάσουν, άνετα, στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.

«Η αλήθεια είναι ότι είχα υπολογίσει, μαζί με τους καθηγητές μου, ότι κάπως έτσι θα κυμαινόταν η βαθμολογία μου. Στόχος μου ήταν η Ιατρική και το γεγονός ότι το πέτυχα, με κάνει πανευτυχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει την πορεία της στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.

«Σίγουρα κλείνει ο κύκλος των μαθητικών χρόνων που ήταν πολύ ωραίος και ανοίγει ένας νέος. Το μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει, είναι κυρίως τι ταιριάζει στον καθένα. Σίγουρα χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή, σκληρή προσπάθεια και θυσίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να έχεις έντονη κοινωνική ζωή και να κάνεις μια τέτοια προσπάθεια. Χρειάζεται χαλάρωση αλλά με μέτρο. Τώρα περιμένω ένα καλοκαίρι ξεκούρασης και μετά να ξεκινήσω τις σπουδές μου» δήλωσε η Κωνσταντίνα που περιμένει, όπως τόνισε, να απολαύσει ένα χαλαρό καλοκαίρι, πριν αρχίσει να παλεύει για το νέο της στοίχημα, ως φοιτήτρια Ιατρικής.

Χανιά: Συνεχής προσπάθεια και συστηματικό διάβασμα, το «μυστικό» της επιτυχίας υποψηφίων

Συστηματικό διάβασμα κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία αλλά και καλή προετοιμασία από τα προηγούμενα χρόνια, ήταν το «μυστικό» της επιτυχίας υποψηφίων από τα Χανιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις επιτυγχάνοντας με υψηλές βαθμολογίες την είσοδο τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ λίγο μετά από την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους μαθητές από τα Χανιά, τονίζουν ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν με την διακοπή των μαθημάτων στις αρχές Μαρτίου, εκμεταλλεύτηκαν το χρόνο για περισσότερο διάβασμα και μελέτη στο σπίτι ενώ όπως τονίζουν η προσήλωση στον στόχο ήταν το «όπλο» για την επιτυχία τους.

Η εισαγωγή στην ιατρική σχολή ήταν ο πρώτος στόχος για την Τάσο Μαρινάκη που έδωσε για πρώτη φορά την «μάχη» των πανελληνίων εξετάσεων.

Συγκέντρωσε 18.625 μόρια και όπως λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «για την επιτυχία χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και συστηματικό διάβασμα. Καλή προετοιμασία και βάσεις από μικρή ηλικία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική προετοιμασία».
Με 18.400 μόρια βρίσκεται στο κατώφλι της ιατρικής σχολής ο Ανδρέας Κωνστανταράκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, περιγράφει την προσπάθεια του λέγοντας χαρακτηριστικά. «Στόχος μου ήταν να γράψω καλά και η ιατρική σχολή. Δεν είχα άγχος κατά την περίοδο των εξετάσεων, διάβαζα, ενώ με το αρχικό κλείσιμο των σχολείων για τον πρώτο μήνα χαλάρωσα κάπως. Στην συνέχεια προσπάθησα πολύ περισσότερο, “ φόρτωσα” θα έλεγα, και σίγουρα είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.”.

Στην ιατρική σχολή με 18.375 μόρια «στοχεύει», ο Μιλτιάδης Περδικάκης. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ , «το κυριότερο για ένα υποψήφιο, είναι να διαλέγει αυτό που θέλει πραγματικά και να προσπαθεί για αυτό. Είναι μια διαδικασία με πολλές δυσκολίες που χρειάζεται συστηματικό διάβασμα και προσήλωση».

Την εισαγωγή της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) είχε ως στόχο η Μιχαέλλα Νικολαράκου. Με 18.075 μόρια δηλώσει ικανοποιημένη για την επίδοση της. Όπως λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «ήταν από την αρχή ο πρώτος μου στόχος. Έδινα για πρώτη φορά εξετάσεις και πέτυχα τον στόχο, με συστηματικό διάβασμα. Είχα προετοιμαστεί κατάλληλα από τα προηγούμενα χρόνια αλλά δυσκολεύτηκα λίγο κατά την περίοδο της καραντίνας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πανελλαδικες 2012, βαθμολογιες, υπουργείο παιδείας, ηλεκτρονική, http, minedu, gov, σχολεια, αει, https, επαλ, απε-μπε, κρητη, ηρακλειο, αφοσίωση, καλοκαιρι, χανια, μπε, απε, βασεις, ασοεε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, minedu.gov.gr, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, το θεμα, επαλ, θεμα, ιατρικη, μηχανογραφικο, περιοδος, υπουργείο παιδείας, φυσικη, χημεια, minedu, αγχος, αει, απε, απε-μπε, αρχαια, αρχαια ελληνικα, αφοσίωση, βαθμολογια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διευθυνση, δρομος, εδινα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξετασεις, επιτυχια, επωνυμο, ζωη, ηλικια, εικονα, κυκλος, ληξη, μαθηματικα, μυστικο, μιλτιαδης, μορια, μαρια, νομικη, μπε, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παιδια, πεδιο, περιβαλλον, ρολο, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, συγκεντρωση, σπιτι, ταση, φοιτητρια, φορα, ψυχραιμια, βιολογια, http, ελληνικα, gov.gr, gov, https, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωδικος, κωνσταντινα, μελετη, σωστο, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα