Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία

21:05 2/3/2014 - Πηγή: Antinews

Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου. Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις του

πρεσβευτή της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει προετοιμασίες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον της Ρωσίας αλλά θα ζητήσει κι από άλλα κράτη να τη συνδράμουν εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο επιτελείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

[photo_1]

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. . . Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο ναύαρχος.

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου», μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Το Κίεβο οδεύει προς το να απολέσει πλήρως τον έλεγχο της Κριμαίας, όπου χιλιάδες ένοπλοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά έχουν αποκλείσει Ουκρανούς στρατιώτες μέσα στα στρατόπεδά τους.

Στην Κριμαία, την απομονωμένη χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι, ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα , περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε το πρωί ότι ένας Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία «έως τις πέντε» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

[photo_2]

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 400 τουφεκιοφόροι του ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρωί στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από «Ρώσους στρατιωτικούς» που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Τέλος, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, στη χερσόνησο της Κριμαίας πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της από την Ουκρανία. Όπως επισήμανε ο ίδιος, το δημοψήφισμα για τους πολίτες της κατά πλειονότητα ρωσόφωνης ουκρανικής αυτής Αυτόνομης Περιοχής σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου.

Τζον Κέρι: Η Ρωσία ρισκάρει τη θέση της στην G8

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση. «Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια.

Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» προσέθεσε ο Κέρι. Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος. . . είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS. «Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να παύσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας

[photo_3]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε τη Ρωσία να παύσει να παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Είναι επειγόντως απαραίτητο όλοι εκείνοι που ευθύνονται να παύσουν να προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο ως μία πρόκληση» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε μία ανακοίνωση.

«Ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε μία κλιμάκωση με αβέβαιες, πιθανόν δραματικές επιπτώσεις»

Ο Σταϊνμάγερ υπογράμμισε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο ουκρανικό κυρίαρχο έδαφος πέρα των ορίων που ορίζει η συνθήκη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων της Ουκρανίας

Μήνυμα πολιτικό και ηθικό, συναισθηματικό και πρακτικό μετέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Μαριούπολη όπου βρίσκεται σήμερα, προς τους Έλληνες της Ουκρανίας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της» είπε ο κ. Βενιζέλος προς τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχουν αυτή την προστασία και φροντίδα που πρέπει να έχουν, τις δύσκολες στιγμές που ζουν» αλλά και «να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε».

«Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, ασφάλεια, μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική - στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας, πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές - που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι οι επόμενες κινήσεις του είναι προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στο Κίεβο, το οποίο θα επισκεφθεί σήμερα αμέσως μετά τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και στις Βρυξέλλες, αύριο το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή επείγει είναι να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

«Θεώρησα υποχρέωση της Ελλάδας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου το εξάμηνο αυτό», τόνισε ο ίδιος, «να έρθω να ενημερωθώ απευθείας από τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουμε και ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίοι σας αφορούν και εσάς, γιατί και εσείς θέλετε να νιώθετε ασφάλεια, πως λειτουργεί ένα κράτος που σας προστατεύει.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι έχει ευρεία ενημέρωση και γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο ελληνισμός της Μαριούπολης και γενικότερα της Ουκρανίας υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα κάνει μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει σε όλους τους τομείς»

Μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, της Βουλής των Ελλήνων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Θέλω να νιώθετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, συνολικά, είναι στο πλευρό σας. Το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία μας στο Κίεβο είναι το σπίτι σας. Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

ΑΠΕ, e-typos

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα