Τσίπρας σε διαφωνούντες: "Κομμένη η πλάκα!"- Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής

Το μαχαίρι του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή βγήκε και "έλαμψε".

Μετά από δύο ημέρες συνεδρίασης, με ωδίνες μηνών , μάχης χαρακωμάτων στο εσωτερικό του κόμματος , μάχης οπισθοφυλακής των "ανησυχούντων" για την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και ατελείωτες κομματικές συνάξεις στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την έγκριση του ανώτατου κομματικού Οργάνου να πορευτεί

προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά πώς ο ίδιος νομίζει: Η διεύρυνση προς το Κέντρο θα γίνει, ο "ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία" θα πάρει σάρκα και οστά τον Μάιο και το "πράσινο" χρώμα στο "λάβαρό του" θα γίνει ακόμα πιο ζωηρό. Αν όχι, κυρίαρχο.

Αυτό που ενέκρινε χθες η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα σχεδόν, πέραν από το κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του θητεία ήταν ο "οδικός χάρτης" προς το Συνέδριο λήγοντας και το "θρίλερ" περί των δικαιωμάτων των μελών που θα εγγράφονται ηλεκτρονικά: Είτε δραστήριοι στις κομματικές τους Οργανώσεις είτε ... followers, τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ίδια δικαιοδοσία και αντιμετώπιση με τα παλιά.

Ηττήθηκε για μόλις πέντε ψήφους η εσωκομματική αντιπολίτευση και επ αυτού, καθώς έχασε στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε : Ζητούσαν τα "ψηφιακά μέλη" για να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στο συνέδριο του κόμματος, να παραστούν τουλάχιστον μία φορά σε συνεδρίαση της τοπικής οργάνωσης στην οποία θα ανήκουν.

Η οριακή πλειοψηφία με την οποία "πέρασε" η θέση Τσίπρα (πέντε ψήφοι διαφορά) προκάλεσε γκρίνιες και αίτημα για επανάληψη της ψηφοφορίας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξανέστη, σηκώθηκε στο βήμα και "καθάρισε" τις παραφωνίες: " Νουθεσίες δεν δέχομαι. Κομμένη η πλάκα. Τι να κάνουμε θα παίρνονται αποφάσεις και με μικρή πλειοψηφία, έτσι είναι η δημοκρατία".

Κάπως έτσι "σφύριξε" τη λήξη της σεμνής τελετής των ψηφοφοριών.

Η νέα ονομασία

Ενδεικτική της διήμερης επίδειξης ισχύος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την εσωκομματική του αντιπολίτευση ήταν η απόφασή του χθες να μην ανακοινώσει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα ονομασία του: ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία,παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο πήρε "λευκή επιταγή" από την ΚΕ για προσθήκη στο όνομα ( υπενθυμίζεται ότι επί σειρά μηνών υπήρχε αντίρρηση και ως προς την ανάγκη rebranding του ονόματος) αλλά στην πραγματικότητα αποφάσισε να "εξουδετερώσει" το ανώτατο κομματικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τις ανακοινώσεις για το μεικτό ( και ...διορισμένο) νέο "συμμαχικό" Όργανο : Την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Εκεί όπου παλαιά φρουρά και αφίξεις πασοκογενών μελών είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν και να συναποφασίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε να μεσολαβήσει μια νέα συνεδρίαση κεντρικής επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ΚΕΑ ( που πήρε αναβολή για τις 8 Μαρτίου). Καίτοι, θεωρητικώς ο κ. Τσίπρας συμφώνησε, πληροφορίες τον φέρουν απρόθυμο να παραχωρήσει έστω και τούτο στους "κομματικούς". Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις παραπέμπονται στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης όπου "παλαιοί" και νέοι "σύντροφοι", θα τη λάβουν από κοινού.

Δίχασαν οι "αρμοί της εξουσίας"

Ο μεγάλος "καυγάς" της Κεντρικής Επιτροπής ξέσπασε με αφορμή την αναφορά του Α. Τσίπρα στην εισήγησή του το Σάββατο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση της δευτερης φοράς Αριστερά να καταλάβει και τους "αρμούς της εξουσίας".

Ο Νίκος Βούτσης ανεβαίνοντας στο βήμα της ΚΕ απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής, μιλώντας για προσήλωση στους Θεσμούς.

Ο (...αψύς Πολάκης του οποίου οι ιδέες για τους Θεσμούς είναι γνωστές "να βάλουμε και κανέναν φυλακή για να πάρουμε τις εκλογές είχε πει σε μια συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πριν την διάλυση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ανέλαβε να απαντήσει στον Νίκο Βούτση, χρεώνοντάς του ότι εξαιτίας της άρνησής του να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επ αυτού ( προκάλεσε και οργίλες αντιδράσεις από Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ), επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, στην δευτερολογία του: "Να βρούμε τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο", είπε, ρίχνοντας μετά το "ανάθεμα" στην Ν.Δ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα