Τσίπρας για Novartis: Προανακριτική, αποζημιώσεις και μετωπική με Ν.Δ

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας, εν είδει εισήγησής του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε

οξεία επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ν.Δ για τη στάση απέναντι στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ζημία που υπέστη το Δημόσιο "μέχρι και το τελευταίο ευρώ" ενώ "φωτογράφισε" ξανά τον Αντώνη Σαμαρά για επίδειξη πατριωτισμού προκειμένου να καλυφθούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis που εξετάζεται από τις "αρχές εδώ και έναν χρόνο".

Επιχείρησε παράλληλα να "καθησυχάσει" τους βουλευτές του ως αναμενόταν,ότι δεν θα επιδοθεί η Κυβέρνηση "σε κυνήγι μαγισσών ούτε θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια" ωστόσο δε θα επιτρέψει καμία συγλαλυψη.

Ο πρωθυπουργός, στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ως μεγάλο το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό, λέγοντας ωστόσο πως η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης έχει στόχο να "πάρει πίσω αυτό που είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Την χρήση του όρου Μακεδονία χωρίς σύνθετο προσδιορισμό".

Επ αυτού, έθεσε τη συνθήκη sine qua non για λύση: σύνθετη ονομασία, erga omnes , με απόσυρση αλυτρωτισμού, που προϋποθέτει, όπως είπε αλλαγή του Συντάγματος στη γείτονα.

Μιλώντας για το βασικό στόχο της Κυβέρνησης στο μέτωπο της Οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, με ρύθμιση του χρέους και επιτροπεία ανάλογη αυτή που έχει επιβληθεί στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν.

Συγκεκριμένα, σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε για:

Novartis :

οι εξελίξεις μπορεί να μην αφορούν άμεσα την οικονομία και την τραγική περιπέτεια αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας.
Τις ευθύνες του παλιού [πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία τυης χώρας
Κατέληξε εκεί που κατέληξε και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και ανοχής στη διαφθορά
Γνωρίζουμε το θράσος, τη χυδαιότητα, την ιδιοτέλεια, τις μεθόδους μαφίας τη μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε τηλεφωνικούς αριθμούς.


Δεν υπήρξε ούτε μια υπόθεση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε ο εμπλεκόμενος σαν θύμα πολιτικής δίωξης.
Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη . Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλά και ζήτημα που αφορά το αύριο της χώρας.
Δεν υπάρχει αύριο αν δεν ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες. Χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην αποκάλυψη της αλήθειας. Τίποτα κρυφό.

Χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών, λαικά δικαστήρια. Είναι ξένη προς της αριστερά η επιδίωξη ρεβάνς. Η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης. Δικός μας στόχος είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο της αλήθειας.
Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η Δημοκρατία.

Η ενοχή όλων των υπόπτων προϋποθέτει την απόδειξη από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά δεν πρόκειται ούτε να κουκουλώσουμε πρόσωπα ούτε να τρομάξουμε από τις κραυγές.

Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Στα χρόνια του μνημονίου η διασπάθιση του χρήματος παίρνει διαστάσεις ύβρεως: σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και των παιδιών του. Πόση ζημιά προξένησαν αυτές οι πρακτικές; Ανυπολόγιστο το οικονομικό κόστος. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο κόστισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ.

Μόνο για την υπόθεση της Νοβάρτις το κόστος είναι αρκετά δις ευρώ: Μόνο για την υπερκοστολόγηση φαρμάκων πριν από τα μνημόνια η ζημιά είναι πάνω από το 10% του ΑΕΠ, 23 δις.

Το πιο ανήθικο είναι αυτό που συνέβη μετά: Το πάρτυ συνεχίστηκε και μετά. Την ώρα που έκοβαν συντάξεις, πετσόκοβαν μισθούς φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο πολυεθνικές και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες
Ξεμπερδεύουμε και με τη χυδαιότητα του: Μαζί τα φάγαμε. Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί.

Δεν ντρέπονται να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ποιοι; Οι πραγματικοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα. Τώρα που απειλεί η Δικαιοσύνη να τους αποκαλύψει, κατηγορούν τους μάρτυρες για δήθεν κουκουλοφόρους.
Πέρα από την έρευνα πιθανών ποινικών ευθυνών υπάρχει και το θέμα της ζημιας που υπέστη το Δημόσιο. Η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, όπως εκανε η συγκυβέρνηση με τη Ζίμενς. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να πάρουμε πίσω και το τελευταίο ευρώ.

Σύσταση προανακριτικής για να προσδιοριστούν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρμοδιότητες. Ακούω να μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα. Ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει καθόλου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους.

Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παραγράφονται. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό είναι η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Μητσοτάκη- Ν.Δ


Το θέμα δεν είναι ότι έχουν υιοθετήσει στάση προκλητική και απαράδεκτη αλλά έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση εκφοβισμού. Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Απλώνουν μαύρη σκιά πάνω από την δικαιοσύνη και την χώρα για να καλύψουν πιθανες ευθύνες κάποιων αν αυτές αποδειχθούν.
Αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές

Ποιος κυβερνά αυτό το ιστορικό κόμμα; Τι σχέση έχει με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της λαικής δεξιάς; Καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Με ποια στοιχεία όμως καταγγέλλει σκευωρίες; Πώς η άψογη δικαιοσύνη μέχρι χθες μετατράπηκε σε συνεργό της κυβέρνησης;
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον Θεσμών;

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να διασύρονται λειτουργοί ; ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία; Ποιος είναι αυτός που έστησε τις εκθέσεις του fbi; Να τελειώνει το αστείο. Αν δεν έχει τις απαντήσεις ας μην ξανατολμησει να εκστομίσει τις κατηγορίες περί σκευωρίας και να συνδράμει κιόλας αν του έχει μείνει πολιτικό σθένος.
Αλλά είναι φανερό πως είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του.

Στήθηκε λένε μια υπόθεση που εξετάζεται εδώ και έναν χρόνο για να αλλάξουμε την ατζέντα στο Σκοπιανό. Μήπως συνέβη το αντίθετο; Μήπως κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την κάλυψή και τη συγκάλύψή τους;

Οικονομία

Δεν θα μας αποσπάσουν οι τελευταίες εξελίξεις από τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων από τη μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα. Έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Κανείς στην Ε.Ε δε συζητά τίποτε άλλο εκτός από την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτους όρους.

Διαπραγμάτευση με άξονες τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και του καθεστώτος μετά το τέλος των μνημονίων, με αντίστοιχη εποπτεία των χωρών της ΕΕ που βγήκαν από μνημόνια. Η όποια εποπτεία θα γίνεται στη βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου. Να συμβάλουμε όλοι στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου.

Σκοπιανό

Έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη ένα κεφάλαιο που στοίχισε στη χώρα.

Είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δεν αγνοούμε κανέναν έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό, είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι "μη δώσετε το όνομα Μακεδονία;". Αν αυτό είναι το μήνυμα να δούμε την αλήθεια: Είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Το όνομα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό που καλείται η Κυβέρνηση δεν είναι να δώσει κατι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους αλλά να πάρει πίσω τη χρήση του όρου χωρίς προσδιορισμό.

Να τους πείσει να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές.
Δεν είναι εύκολη διαπραγμάτευση αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη. Που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από διαπραγμάτευση για λύση με σύνθετη ονομασία erga omnes που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή για να είναι για όλες τις χρήσεις και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είναι το μόνο πλαίσιο.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, novartis, novartis, αλέξης τσίπρας, συριζα, σαμαρας, αθηνα, σκοπια, λύση, αποσυρση, χρεοκοπια, μνημονιο, δις, αεπ, fbi, capital, εθνικη τραπεζα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, χωρες, το θεμα, αεπ, βημα, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, οικονομια, ομηρος, πλαισιο, προγραμμα, σθενος, ωρα, αζημιωτο, αξιοπρεπεια, αξονες, αποκαλυψη, αρετη, ατζεντα, αψογη, γινεται, γειτονα, δυνατοτητα, δημοσιο, δις, δοθει, δωσει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκφυλισμος, ερευνα, ευθυνη, ζημια, ζωη, ζωνη, ιδιο, υποθεση, θρασος, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυνηγι, κομμα, λαικα, λαθος, λευκα, λύση, μαζι τα φαγαμε, μακεδονια, μητσοτακης, νηφαλιοτητα, ονομα, προγραμματα, παρτυ, ρυθμιση, σεβασμος, φορα, χυδαιοτητα, ψυχραιμια, δικαιωμα, χωρα, μεινει, μια φορα, οξεια
Τυχαία Θέματα