Τσαβούσογλου: Τουρκία και Ρωσία θα συζητήσουν για την αποχώρηση των Κούρδων από Μανμπίτζ και Κομπάνι

Η Τουρκία και η Ρωσία θα συζητήσουν για την αποχώρηση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι της βορειοανατολικής Συρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα συμφώνησε με την Ουάσινγκτον την Πέμπτη να σταματήσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία για πέντε ημέρες

ώστε να επιτρέψει στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από την σχεδιαζόμενη "ζώνη ασφαλείας". Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Σότσι την Τρίτη για έκτακτες συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από την πολιτοφυλακή YPG να απομακρυνθεί από περιοχές όπου ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη Μόσχα, έχει αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να δει ούτε έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μένει στην "ζώνη ασφαλείας" στο τέλος της περιόδου εκεχειρίας.

Ένας Τούρκος στρατιώτης νεκρός σε επίθεση των κουρδικών δυνάμεων στο Τελ Αμπιάντ της Συρίας

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση των συριακών κουρδικών δυνάμεων παρά την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία συμφώνησε η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. "Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (...) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης και επιτήρησης" που πραγματοποιούσαν οι δύο στρατιώτες στην περιοχή Τελ Αμπιάντ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο στρατός απάντησε για να αμυνθεί στην επίθεση αυτή που έκανε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα και παρά τη συμφωνία για παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της.

Μ. Έσπερ: Στο Ιράκ μεταφέρονται τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρονται από τη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και "να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ". "Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς...μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες", είπε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους, εν πτήσει για την Μέση Ανατολή.

"Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αυτές αριθμούν περίπου χίλιες.

Ο Ερντογάν καλεί τις ΗΠΑ "να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους" απειλώντας ότι θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία


Η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην χρησιμοποιήσουν τακτικές κωλυσιεργείας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

"Αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συνολικά 765 "τρομοκράτες", συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων, εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων ενώ 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους "διασώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση".

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, θα θέσει υπό την προστασία της τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα. "Μελετήσαμε καλά, όλα τα σχέδια είναι έτοιμα", είπε.

Οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν πλήρως από τη Ρας αλ-Άιν

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από την πόλη Ρας αλ-Άιν, στη βόρεια Συρία, που πολιορκείται από τις τουρκικές δυνάμεις και Σύρους βοηθητικούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής των FDS, Μαζλούμ Άμπντι, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του θα αποσύρονταν, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, από μια συνοριακή ζώνη βάθους 32 χλμ., από τη στιγμή που η Άγκυρα θα τις άφηνε να φύγουν από τη Ρας αλ-Άιν.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι Κούρδοι μαχητές αποσύρθηκαν από τη συριακή συνοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν όπως προβλέπει η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μια αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ-Άιν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες της αποχώρησης των Κούρδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα