Τσακαλώτος - Σταθάκης - Χουλιαράκης αναλαμβάνουν την εφαρμογή του Μνημονίου - Ο Ν. Βούτσης πρόεδρος της Βουλής

Aνώτερη πηγή από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο Reuters ότι τελικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος «κλείδωσε» για την θέση του υπουργού Οικονομικών, ώστε να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους δανειστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναλάβει εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών, με υφυπουργό ή αναπληρωτή, πιθανότατα τον Γ. Χουλιαράκη, ενώ στο Ενέργειας πηγαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με πηγή του κόμματος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

«Οι

αγορές θα υποδεχτούν θετικά την παραμονή Τσκαλώτου στο ΥΠΟΙΚ», σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής της Beta Security, Τάκης Ζαμάνης, προσθέτοντας ότι «όπως φαίνεται υπήρχε καλή χημεία μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και των πιστωτών». Για τη θέση του προέδρου της Βουλής κλειδώνει το όνομα του Νίκου Βούτση ενώ το χαρτοφυλάκιό του στην προηγούμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με τη σειρά του αφήνει στη θέση του τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθό ο οποός θα έχει μαζί του τον κ. Πολλάκη.

Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας (πρόκειται για το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης).

Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Χρήστου Ζώη, ο οποίος -ανάλογα με τις καραμπόλες- ίσως εναλλακτικά κατευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αργά το απόγευμα πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο παραμονής του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πιθανότερο πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εναλλακτική επιλογή είναι ο Χρήστος Ζώης, υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, για τον οποίο υπάρχουν θετικές εισηγήσεις τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει ο Π. Σκουρλέτης, ενώ φαίνεται ότι δεν μετακινούνται ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς, από τα αντίστοιχα υπουργεία, Άμυνας και Εξωτερικών.

Μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι αυτή της ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου φεύγει ο κ. Πανούσης και ίσως πάει ο Ν. Τόσκας.Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για αντικατάσταση του κ. Νικολούδη από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Δραγασάκης αρνήθηκε να είναι νέος πρόεδρος της Βουλής θέλοντας να παραμείνει μάχιμος σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Του προτάθηκε να είναι εκ νέου αντιπρόεδρος ή να αναλάβει το υπουργείο Συντονισμού.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση ως αναπληρωτής υπουργός με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είτε να αποκτά ρόλο στο υπουργείο Παιδείας, όπου όμως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Γαβρόγλου.

Αμετακίνητοι παραμένουν ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, όπως και ο Νίκος Παππάς με τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο Επικρατείας. Κυβερνητική εκπρόσωπος πιθανόν θα παραμείνει η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία μαζί με τον Νίκο Παππά, συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην ορκωμοσία του και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα