Το Τείχος έπεσε και μας άφησε την Μέρκελ

Η Γερμανία, και σχεδόν όλο ο πλανήτης γιορτάζει την 23η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το οποίο, εκτός από την Ανατολική και Δυτική Γερμανία, χώριζε ιδεολογικά και ολόκληρη τη γη.

Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν οι διαμαρτυρίες των Γερμανών πολιτών προκάλεσε κύμα οργής που συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και οδήγησε στην άρση των περιορισμών διακίνησης των ανθρώπων στις δύο πλευρές της πόλης.

Τα σύνορα έπεσαν και σιγά – σιγά το Τείχος έγινε κομματάκια που πωλούνται σήμερα στα τουριστικά καταστήματα του Βερολίνου.

Μπορεί η επανένωση της Γερμανίας

να έγινε, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο προσπαθειών (στις 3 Οκτωβρίου 1990), ωστόσο, η χώρα παραμένει ακόμη και σήμερα διχασμένη σε ότι αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η βελτίωση είναι ασφαλώς αισθητή όπως τα προβλήματα είναι τεράστια. Στην πρώην ανατολική Γερμανία η ανεργία είναι πάνω από 11%, ενώ στη δυτική είναι κάτω από 6%. Το ΑΕΠ των ανατολικών κρατιδίων βρίσκεται κοντά στο 71% του αντίστοιχου των δυτικών ενώ μια επίσκεψη στην ανατολική πλευρά του Τείχους, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί έχουν ως εθνική επέτειο την 3 Οκτώβρη που ολοκληρώθηκε η μετάβαση στο ενιαίο κράτος κι όχι η 9η Νοεμβρίου διότι η ημέρα αυτή έχει βαρύ ιστορικό φορτίο καθώς είναι η θλιβερή επέτειος της «Νύχτας των Κρυστάλλων»

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέχρι το 1961 η Ανατολικογερμανοί μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα μεταξύ των δύο τμημάτων ανατολικού – δυτικού, ωστόσο, μετακόμιζαν περίπου 20.000 πολίτες το μήνα. Τον Αύγουστο του 1961 οι αρχές της ανατολικής Γερμανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα γύρω από τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου με σκοπό να σταματήσουν τη φυγή των κατοίκων.

Το τείχος που κτίστηκε είχε από την ανατολική πλευρά μία ζώνη ελεγχόμενη από φρουρούς γνωστή και ως ζώνη θανάτου με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια σε ένα συνολικό μήκος 115 μ. οι φύλακες είχαν τη διαταγή να πυροβολούν όσους έκαναν απόπειρα να δραπετεύσουν με αποτέλεσμα 192 άνθρωποι να σκοτωθούν στην προσπάθεια να καταφύγουν στην Δύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα