Κρίσιμη για την Ελλάδα η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ

Τον αντικαταστάτη της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μετά την επανεκλογή του. Δύο καίριες θέσεις στις οποίες ο πρόεδρος θα ήθελε να βάλει δύο στελέχη τα οποία αφενός θα ελέγχει πλήρως κι αφετέρου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.

Ωστόσο, μεγάλο είναι το… ελληνικό ενδιαφέρον για το νέο «τσάρο» της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την προ ημερών παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα για

την ευρωπαϊκή κρίση. Όπως είχε αφήσει να εννοηθεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπιστεί με γενναίες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας, δηλαδή να γίνει ένα OSI αντίστοιχο του περσινού PSI.

O νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλείται επίσης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας η οποία αντιμετωπίζει και η ίδια τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επικρατέστεροι για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναλάβει από τον Ιανουάριο είναι:

*Ο Τζακ Λόου, επικεφαλής προσωπικού του αμερικανού προέδρου και πρώην διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

* Ο Ερσκιν Μπόουλς ο οποίος παλαιότερα υπηρέτησε ως επικεφαλής προσωπικού του προέδρου Κλίντον και κλήθηκε από τον Ομπάμα να συμπροεδρεύσει στη διακομματική επιτροπή για τη μείωση του ελλείμματος.

* Ο Ρότζερ Άλτμαν ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον.

Τζιν Σπερλινγκ διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Ομπάμα μια θέση που κατείχε επίσης και υπό τον Μπιλ Κλίντον.

* Η Σέριλ Σάντμπεργκ που είναι γενικός διευθυντής στο Facebook, ενώ έχει υπηρετήσει ως υπάλληλος του δημοσίου στην κυβέρνηση Κλίντον.

* Και η έκπληξη, όπως λένε οι αναλυτές, ο Λόρενς Φινκ ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα