Το σενάριο «δεξιάς παρένθεσης» χαιρέτησε…

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο της οδού Πειραιώς, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης και πλέον κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια για την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης που σχετίζεται με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής έρχεται για να…ενταφιάσει τις όποιες προθέσεις και "θέλω" της Κουμουνδούρου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει σενάριο δεξιάς παρένθεσης, με αφορμή αυτήν τη φορά την προεδρική εκλογή του 2020.

Η

πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβόητο άρθρο 32 του Συντάγματος έλαβε 224 ψήφους. Τρεις περισσότερους, δηλαδή, από την πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας, έπεσαν στην…παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επόμενη Βουλή, που θα έχει άρωμα αναθεωρητικό, δύναται πλέον να αποφασίσει την αλλαγή της διάταξης, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η κίνηση-ματ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε, για να προκαλέσει πολιτική ασφυξία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί πλέον το δικαίωμα από την επόμενη αντιπολίτευση να παίξει με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η Κουμουνδούρου έπραξε το Δεκέμβριο του 2014, οδηγώντας τη χώρα στις κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αναμένεται να σχηματιστεί με βάση και την εικόνα των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζουν μία…ανέφελη τετραετία, εντός της οποίας, όπως έχει δεσμευτεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα τρέξουν όλες εκείνες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που έχουν ως αποτύπωμα τη μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η σημερινή, η προτείνουσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που τώρα προτείνονται προς αναθεώρηση. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, σε αυτό συμφωνούν, ουσιαστικά όλοι, οι συνταγματολόγοι, αυτό έχει γίνει σε όλες τις αναθεωρήσεις μέχρι σήμερα. Και αυτό θα ισχύσει και τώρα. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι το οποίο, βέβαια, συνιστά, και μια έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Γιατί πολύ απλά του λέει ότι η δική του ψήφος, που θα μεσολαβήσει μεταξύ των δύο Βουλών, ουσιαστικά δεν έχει καμία αξία", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας.

Πλέον και με τον ορίζοντα του επόμενου κυβερνητικού σχήματος…καθαρό, η επόμενη Βουλή θα μπορεί με 151 βουλευτές να αλλάξει τον τρόπο, μέσω του οποίου εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτός θα γίνεται αποκλειστικά μέσα από το Κοινοβούλιο. Μετά τις τυχόν πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες, ο Πρόεδρος θα εκλέγεται με την απλή πλειοψηφία, χωρίς να αποφασίζουν οι πολίτες και χωρίς να απαιτείται, φυσικά, διάλυση της Βουλής.

Όσον αφορά στις διατάξεις, που εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία και απέρριψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διατάξεις κρίσιμες που σχετίζονται με τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοσιονομική Ισορροπία, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το Περιβάλλον και το Κοινωνικό Κράτος, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δείξει προς την πλευρά της κυβέρνησης για τα αναχώματα που τέθηκαν, καθιστώντας τον κ. Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου αποκλειστικά υπεύθυνους για το γεγονός ότι πρόταξαν το κομματικό όφελος από το συμφέρον της χώρας.

"Δεν είναι τυχαίο ότι και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε και αυτή θύμα των σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο γιατί, τελικά, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να υπονομευτεί μία μεγάλη προσπάθεια θεσμικού εκσυγχρονισμού. Ούτε, βέβαια, γιατί επιστρατευόταν, κατά περίπτωση, ως εργαλείο αντιπερισπασμού απέναντι στις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης. Η Συνταγματική Αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα