Ν. Ζηλανδία: 49 νεκροί σε επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς .Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά,

διευκρίνισαν οι αρχές.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς, αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant». Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30»

Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν.Ζηλανδία: Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τα θύματα

Ίσως είναι η πιο μαύρη μέρα στη χώρα που ζούμε, στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο» . Εάν μπορούμε να πούμε κάτι θετικό, είναι ότι «δεν υπάρχει ελληνικό όνομα ή επίθετο μέσα στη λίστα με τους πληγέντες. Είναι κάτι που είναι επιβεβαιωμένο. Αναφέρεται ότι δεν έχουμε κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον» προσέθεσε.

Ο κ. Νεονάκης ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι συγκεχυμένη, οι πληροφορίες πολλές και διαφορετικές και μόνο η Αστυνομία γνωρίζει ποια είναι κατάσταση.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον δράστη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ο κ. Νεονάκης σημείωσε: «Την εικόνα αυτή που έχω και μας έχει δώσει και η αστυνομία, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εδώ πέρα στη Νέα Ζηλανδία είναι ότι το παιδί -ας το πούμε παιδί- είναι ένας ακροδεξιός, 28 ετών. Ορισμένα πρακτορεία έχουν δώσει και το όνομά του, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να το ξαναπούμε, ούτε το όνομά του ούτε τίποτα, έχει πει ότι είναι Αυστραλός. Πριν από δύο μέρες -αυτό βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί καθόλου- είχε κάνει ένα μικρό βίντεο το οποίο είχε αναρτήσει σε μία ιστοσελίδα, μέσα στο youtube και έλεγε ακριβώς τι ήθελε να κάνει. Αυτό το οποίο είναι το λυπηρό, συγκλονιστικό μπορώ να πω, είναι ότι όσο κυκλοφορούσε με τα όπλα είχε και μία φορητή κάμερα απάνω του και κατέγραφε ακριβώς όσα έκανε».

Σχετικά με το αν ήταν θρησκευτικό το κίνητρο, δηλαδή αν πυροβόλησε αυτούς τους ανθρώπους λόγω της θρησκείας τους ή το ενδεχόμενο να ήταν παράφρονας, ο κ. Νεονάκης, απάντησε: «Είπατε τη σωστή λέξη παράφρων. Από όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή από τα μέσα ενημέρωσης και από την ενημέρωση της αστυνομίας είναι ακροδεξιός, είναι λευκός μέσα σε εισαγωγικά, ήταν εναντίον μουσουλμάνων. Και ας το πούμε αυτό που έκανε: μπήκε μέσα στο τέμενος, άρχισε να πυροβολεί και αφού τελείωσαν οι σφαίρες, η πρώτη δεσμίδα, γύρισε πίσω, ξαναπήρε δεύτερο όπλο και άδειασε τη δεύτερη δεσμίδα. Μετά έφυγε από το πρώτο τέμενος, οδήγησε το αυτοκίνητό του από το ένα μέρος στο άλλο και άρχισε να πυροβολεί και στο δεύτερο τέμενος. Ξέρουμε και από τα βίντεο δεν πυροβόλησε έξω από το τέμενος. Άρα με το μυαλό μου λέω ότι στόχος του ήταν άτομα τα οποία βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην ώρα της προσευχής».Σε ερώτηση αν η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου έγινε αμέσως μετά την επίθεση στο δεύτερο τέμενος ή χρειάστηκε ανθρωποκυνηγητό, ο πρόξενος της Ελλάδας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν, ο δράστης παραδόθηκε στην ουσία, χωρίς να υπάρχει αντίσταση.

Ο δράστης είχε αναρτήσει «μανιφέστο» στο Twitter πριν από την επίθεση

Ρατσιστικό «μανιφέστο» είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Brenton Tarant στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μην μοιράζεται το οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ένοπλος να πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του.

«Η αστυνομία γνωρίζει αυτές τις εξαιρετικά επώδυνες για τους συγγενείς εικόνες από το περιστατικό στο Κράισττσερτς που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ», ανέφερε η αστυνομία στον λογαριασμό στο Twitter.

Το AFP ανέλυσε κόπια του βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live που δείχνει έναν λευκό άνδρα με κοντά μαλλιά να πηγαίνει με αυτοκίνητο μέχρι το τέμενος Masjid al Noor και στη συνέχεια να μπαίνει πυροβολώντας στον τόπο λατρείας.

Το AFP εξακρίβωσε την αυθεντικότητα του βίντεο μέσω ψηφιακής έρευνας, αντιπαραβάλλοντας screenshots του βίντεο του Αυστραλού που δείχνει το τέμενος με το πλήθος των φωτογραφιών από την ίδια ζώνη που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ.

Ενα «μανιφέστο» που εξηγεί τα κίνητρα της επίθεσης αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό στο Twitter που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία προφίλ με την σελίδα στο Facebook από την οποία μεταδόθηκε live η επίθεση.

Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος Masjid al Noor είναι Αυστραλός.

Εκτός της αντιπαραβολής του οπτικού υλικού από την ζώνη της επίθεσης με τα στοιχεία του βίντεο και την αναπαραγωγή της διαδρομής μέσω του Google StreetView, το AFP συνέκρινε τις εικόνες από τα όπλα του δράστη στο βίντεο και σε φωτογραφίες που ανήρτησε στον λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιοποιήθηκε το «μανιφέστο». Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Η σελίδα στο Facebook και ο λογαριασμός στο Twitter έχουν απενεργοποιηθεί.

Αποτροπιασμός του ΠτΔ για την τυφλή βία σε βάρος αθώων, στη Νέα Ζηλανδία

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Καμπέρα, η οποία είναι παράλληλα διαπιστευμένη στη Νέα Ζηλανδία, μετέφερε, προς την γενική κυβερνήτη της χώρας και το λαό της Νέας Ζηλανδίας, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την ειδεχθή πράξη τυφλής βίας και θρησκευτικού μίσους σε βάρος αθώων πολιτών, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Αλέξης Τσίπρας: Ενωμένοι απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος

Την αλληλέγγυή του προς το λαό της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το μακελειό στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, με ανάρτησή του, στο λογαριασμό του στο Twitter για ευρωπαϊκά-διεθνή θέματα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως το καθήκον να υποστηριχθεί η ανεκτικότητα και η θρησκευτική ελευθερία.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει «βαθιά σοκαρισμένος από τις πράξεις τρόμου στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Νέας Ζηλανδίας», τονίζει και προσθέτει:

«Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία, και να εκφράζουμε τις φωνές μας ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος».

Η βασίλισσα Ελισάβετ εκφράζει τη «βαθιά λύπη» της για την επίθεση στο Κράιστσερτς, ο Λευκός Οίκος καταδικάζει μια «θηριώδη πράξη μίσους»

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς, που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα.

«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ' αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».

Στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» στα δύο τζαμιά του Κράιστσερτς ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «θηριώδη πράξη μίσους».

«Τη θερμότερη συμπάθειά μου και τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη φρικτή σφαγή στα Τεμένη. Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε σε δήλωση πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Νέας Ζηλανδίας και με την κυβέρνησή του εναντίον αυτής της θηριώδους πράξης μίσους», δήλωσε η Σάντερς.

Δικαστική έρευνα με επίκεντρο την πρόσφατη επίσκεψη του δράστη στη Βουλγαρία

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

Ο φερόμενος ως δράστης, ένας Αυστραλός ηλικίας 28 ετών, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Ερευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους» εξήγησε ο εισαγγελέας.

Ο ένοπλος είχε επισκεφθεί και την Τουρκία, έρευνα των αρχών στην Άγκυρα

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το πρόσωπο αυτό, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: O ύποπτος για το μακελειό ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας. «Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (...) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεκροι, αλέξης τσίπρας, νέα, συλληψεις, απογραφη, σχολεια, ελλαδα, απε-μπε, youtube, twitter, live, afp, ιντερνετ, facebook, εκλογες, google, τσιπρας, ηπα, ερευνα, κινηση στους δρομους, Λιμάνι του Σίδνεϊ, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, απογραφη 2011, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, βασιλισσα ελισαβετ, αλέξης τσίπρας, μακελειο, βγαινουν, βιντεο, χωρες, αδεια, αστυνομια, αυστραλια, αυτοκινητο, αφρικη, βουλγαρια, εθνικη, εικονες, ευχες, ηπα, ηττα, ονοματα, σημερινη, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, afp, youtube, αδεια οπλοφοριας, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, ασια, γεγονοτα, γινει, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δηλωση, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφη, εγγραφες, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ελισαβετ, ενημερωση, επιθετο, ερευνα, ετων, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, θετικο, εικονα, ινδονησια, κυβερνηση, λεωφορειο, λεπτομερειες, λυπη, λογο, μαλλια, μαλαισια, μικρο, μυαλο, νομοι, μπε, οικος, οικογενεια, ονομα, ουελινγκτον, ουσια, παιδι, παιδια, πακισταν, πηγη, πορτες, πριγκιπας, πρωι, σαουδικη αραβια, σελιδες, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, συλληψη, συλλυπητήρια, σκεψεις, συχνοτητα, σωα, τουρκια, τιτλος, υπηκοος, φυγη, χρονικα, αγωνας, εννεα, γλωσσες, χωρα, λευκο, μοιαζει, μπροστα, νοσοκομειο, πηγες, πληροφοριες, ουασινγκτον, θεματα, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα