«Το παζλ του Βαρουφάκη»

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών είναι γνωστός ως πολιτικός λεπτολόγος, αλλά στην τελευταία διάλεξή του πήγε ένα βήμα παραπέρα, γράφει στο Politico ο Zeke Turner . Γι’ αυτό και σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να δοθεί άλλη μία διάλεξη από τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζει όλο ειρωνεία το άρθρο, καθώς αναμένεται πως ο Έλληνας υπουργός στο Eurogroup θα προσπαθήσει εκ νέου να πετύχει τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα σώζει την Ελλάδα.

Την Πέμπτη στο Business Summit των Βρυξελλών, ο Βαρουφάκης είχε πλήρη ακαδημαϊκή ροή και πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Ένα σχέδιο για την ανάκαμψη στην Ελλάδα σε μια σταθεροποιημένη Ευρώπη», που συνοδεύτηκε από μια παρουσίαση διαφανειών γεμάτη διαγράμματα. Η παρουσίαση, με τίτλο «Κοιτάζοντας μπροστά – Μεταρρυθμίσεις με συνέργειες» ήταν αυτή που τράβηξε όλα τα βλέμματα και φυσικά δεν πέρασε ασχολίαστη. Απεικονίζει το δυναμικό της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη με ένα σχεδιάγραμμα «ενός συμπλέγματος από ένα σπαγγέτι – τέρας, που διέπεται από καμιά ντουζίνα όρους και πολύχρωμα βέλη που δείχνουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις».

«Ξεκαρδιστικό ντοκουμέντο» σχολίασε ο Robert Barro, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ. « Αυτό το διάγραμμα αποτελεί κομμάτι της ελληνικής καμπάνιας η οποία θα εδραιώσει τη φήμη της παραφροσύνης της», λέει ο καθηγητής. «Μπερδεύτηκε επειδή δεν του αρέσει καθόλου να κοιτάζει στα στοιχεία» συμπληρώνει ο Γεώργιος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι πολύ ευρύ για να παρέχει πληροφορίες» συμπληρώνει ο George Hendrikse, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Erasmus τους Ρότερνταμ. «Δεν ξέρω τι να πω! Ελπίζω να μην χρησιμοποιήσει τέτοιο επίπεδο ανάλυσης στο Eurogroup» έγραψε ένας τραπεζίτης που ειδικεύεται στα ελληνικά θέματα. «Πολύ γελοίο».

Οι οικονομολόγοι των think-tanks ήταν λίγο πιο επιεικείς –αν και το ίδιο μπερδεμένοι. «Είναι ένα τυπικό διάγραμμα ροής που δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τομέων, κι έτσι σε αυτό το στάδιο δεν είμαι σίγουρος τι θα πρέπει να λάβω από αυτό. Είναι αρκετά σαφές ότι το χρήμα ρέει σε μια οικονομία, έτσι δεν είναι;» είπε ο Γκούντραμ Βολφ Wolff, του Ινστιτούτου Bruegel. Ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, είπε: «Είναι η ιδέα του για τη θετική ανάδραση μεταξύ περισσότερων διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις, περισσότερη δράση, περισσότερα φορολογικά έσοδα και τη βελτίωση των δημόσιων λογαριασμών... Είναι η παλιά ιδέα ότι μπορείς κάπως να θεραπεύσεις τα παλιά προβλήματα με νέο χρήμα από το εξωτερικό, το οποίο είναι ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης από πριν».

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα