Το καυτό παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου και η «παραίτηση» Στουρνάρα

08:44 6/8/2012 - Πηγή: Antinews

Στην Ελλάδα τελικά τίποτε δε μένει κρυφό, ούτε και οι διάλογοι σε μια κρίσιμη συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το μέλλον της χώρας. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι καλό ή κακό, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η δημοσιοποίηση «καυτών» διαλόγων και θερμών επεισοδίων έχει σαφέστατα πολλές σκοπιμότητες. Ο καθένας από την πλευρά του δίνει τη δική του εκδοχή, προφανώς αυτή που τον ανεβάζει.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι αν δεν ήταν ο Σαμαράς να βάλει τη στολή του πυροσβέστη, δε θα είχαμε σήμερα κυβέρνηση και η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ από προχθές.

Πάντως, υπάρχουν μερικές αλήθειες από τα πρακτικά της επεισοδιακής σύσκεψης στο Μαξίμου:

1.      Το ένα είναι ότι Βενιζέλος και Στουρνάρας έγιναν μαλλιά κουβάρια και οι σχέσεις τους είναι σε οριακό σημείο. Ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ενώ ο Βενιζέλος βρίσκεται απομονωμένος, τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και μέσα στο κόμμα του. Η απαίτησή του, σε κάποια φάση της σύσκεψης να διαπραγματευτεί σε υψηλό επίπεδο την επιμήκυνση για 2+2 πριν ληφθούν οι αποφάσεις προκάλεσε σοκ σε Σαμαρά και Στουρνάρα. «Μπορούμε τώρα να διαπραγματευτούμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, η τρόικα, οι εταίροι δεν είναι αρνητικοί», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι έπαθαν σοκ. «Η τρόικα το έχει ξεκαθαρίσει, είναι εδώ με την εξουσιοδότηση να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων», έσπευσε να επαναλάβει ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υποχωρούσε, πράγμα που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει εξηγώντας: «Δεν είναι δυνατόν να μείνει τέτοια εκκρεμότητα. Να τηλεφωνήσουμε στον Τόμσεν τώρα και να μας πει, όσο είμαστε εδώ όλοι μαζί, αν υπάρχει… χώρος στη συζήτηση για την παράταση».

«Τι λέτε; Είναι δυνατόν; Ότι θα τηλεφωνήσετε τώρα στην τρόικα να τη ρωτήσετε αν όντως έχουν εκφράσει αυτή την άποψη σε μένα; Είναι δυνατόν;», ρώτησε φανερά εκνευρισμένος ο Ευ. Βενιζέλος κοιτώντας στα μάτια, μία τον Α. Σαμαρά, μία τον Γ. Στουρνάρα. Εκεί η ένταση κορυφώθηκε, παρενέβη και ο Κουβέλης, η σύσκεψη οδηγήθηκε σε ναυάγιο για να έρθει η δήλωση του Στουρνάρα ότι όλοι πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα αλλιώς η χώρα θα βγει από το ευρώ και να απαντήσει ο Βενιζέλος ότι δεν δέχεται υποδείξεις. Και η μάχη συνεχίζεται.

2.      Για δύο ημέρες η κυβέρνηση ήταν επί ξύλου κρεμάμενη, ένα βήμα από τη διάλυση. Αυτό είναι σίγουρο και μόνο η επόμενη σύσκεψη και η κωλοτούμπα Βενιζέλου (που εξαναγκάστηκε να πάρει πίσω τις ψευτομαγκιές) έβαλε την κυβέρνηση ξανά σε τροχιά. Βέβαια, ο Βενιζέλος θυμήθηκε να παίξει άμυνα στη συνάντηση με τον Τόμσεν, αλλά πάντα εκ του ασφαλούς. «Μην περιμένετε από μένα να συναινέσω σε λήψη νέων μέτρων. Αυτή είναι η θέση μου», υποστήριξε ορθά κοφτά ο κ. Βενιζέλος ξεκινώντας τη μετωπική σύγκρουση… «Εμείς είμαστε εδώ με την εξουσιοδότηση να συζητήσουμε για τα μέτρα – αυτή είναι η δική μας θέση», απάντησαν οι τροϊκανοί. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέγνωσε τα 10 σημεία της πρότασης που είχε παρουσιάσει στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ένα μισάωρο μετά σε γραπτή άτυπη ενημέρωση επιβεβαίωνε τη… σύ

Keywords
Τυχαία Θέματα