Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά 339.000 ευρώ από την Μαρίν Λεπέν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να ανακτήσει 339.000 ευρώ από την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ως μέρος της έρευνας για μια υποτιθέμενη κακοδιαχείριση κεφαλαίων, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της τη Δευτέρα. Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του Κοινοβουλίου, καθώς έχει δύο βοηθούς - τους Τιερί Λεζιέ και Κατρίν Γκρισέ- να διενεργούν μη κοινοβουλευτικές εργασίες, ενώ πληρώνονται από το θεσμικό όργανο της ΕΕ. Αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ο

Κλάους Βέλε, γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου, έγραψε στη Λεπέν τον Σεπτέμβριο, ζητώντας αποδείξεις ότι οι βοηθοί της τηρούσαν τους όρους της απασχόλησής τους. Στη Λεπέν δόθηκε προθεσμία ένας μήνας για να απαντήσει, αλλά απέτυχε να το πράξει. Ο δικηγόρος της Μαρσέλ Σεσαλντί είπε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο Σεσαλντί πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι του κόμματος σχεδίαζαν να δώσουν μια συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν "διωγμό" ενός μεγάλου ευρωσκεπτικιστικού σχήματος.

"Αυτή είναι μια επιχείρηση που έχει ως στόχο να φιμώσει όσους επικρίνουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε. "Είναι μια πολιτικά υποκινούμενη κίνηση και σχεδιάζουμε να την καταπολεμήσουμε, κάνοντας μια παγκόσμια υπόθεση εναντίον του Κοινοβουλίου και των θεσμικών οργάνων της [ΕΕ], οι οποίες έχουν υπερβεί την εξουσία τους". Ο Σεσαλντί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τη γαλλική ερευνητική ιστοσελίδα Mediapart, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στη Λεπέν κάποια κίνηση σχετικά με τη δέσμευση της αμοιβής της. Ωστόσο, είπε ότι αναμένεται από το Κοινοβούλιο να αρχίσει σύντομα να δεσμεύει περισσότερο από το ήμισυ του μισθού της και των συνολικών εξόδων της, προκειμένου να αποσβέσει τα χρήματα - ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για την ηγέτιδα ενός κόμματος που έχει ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα και αγωνίζονται να χρηματοδοτήσει την προεδρική εκστρατεία του 2017.

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Λεπέν απηχούν εκείνες που επιβλήθηκαν στον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορήθηκε τον Ιούνιο για κατάχρηση πόρων και διετάχθη να επιστρέψει 320.000 ευρώ. Τρεις ακόμα ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου -οι Σοφί Μοντέλ, Ντομινίκ Μπιλντ και Μιλέν Τροζίνσκι- έχουν ενημερωθεί για διαδικασίες σχετικά με την ανάκτηση κεφαλαίων που συνδέονται με την εικαζόμενη κατάχρηση των κοινοβουλευτικών βοηθών. Έχουν κληθεί να επιστρέψει περίπου 50.000 ο καθένας, δήλωσε ο Σεσαλντί.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχόλιο.

Συνολικά, το ποσό που ζητείται είναι περίπου 500.000 ευρώ. Το Politico ανέφερε το Σεπτέμβριο ότι το Κοινοβούλιο έψαχνε να ανακτήσει 535.819 ευρώ από την κοινοβουλευτική ομάδα της Λεπέν Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας. Η OLAF, η οποία διερευνά την Λεπέν, αλλά όχι τους άλλους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας της στην νομική ομάδα της Λεπέν δήλωσε ο Σεσαλντί.

Οικονομικό πλήγμα

Το αίτημα για την ανάκτηση 339.000 ευρώ έρχεται σε μια κακή στιγμή για την Λεπέν, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκστρατεία της για τη γαλλική προεδρία το Φεβρουάριο.

Το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της χρειάζεται περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, και έχει μόνο 4 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, επιδιώκει ενεργά τραπεζικά δάνεια για να καλυφθεί η διαφορά.

Η Mediapart ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το κόμμα συνομιλούσε για ένα δάνειο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, επειδή το δάνειο ήρθε με πολιτικούς όρους, το κόμμα ήταν διστακτικό και καμία συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Το Εθνικό Μέτωπο λειτουργεί χάρη σε δύο δάνεια - ένα 9 εκατ. ευρώ και ένα 2 εκατ. ευρώ- από μια τράπεζα στην Τσεχική Δημοκρατία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Η τράπεζα έχει πλέον διαλυθεί και το Μέτωπο δεν ήταν σε θέση να ανανεώσει τα δάνεια του. Επιπλέον, ο ταμίας του κόμματος Βαλεράν ντε σεν-Ζιστ βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα στη Γαλλία, κατηγορούμενος για απάτη στη χρηματοδότηση της εκστρατείας. Το κόμμα κατηγορείται ότι "φούσκωσε" την τιμή του κιτ εκστρατείας που πουλά στους υποψηφίους των εκλογών προκειμένου να ενισχυθεί το ποσό των χρημάτων που θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου από το γαλλικό κράτος. Ο Σεν-Ζιστ αρνείται τις κατηγορίες.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα