Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για την στάση Μέρκελ – Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα

Σε θρίλερ θα εξελιχθεί, τελικά, το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο θα αφήσει το θέμα ανοιχτό μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του Εurogroup, η μία την πρώτη εβδομάδα και η άλλη τη δεύτερη (14 Σεπτεμβρίου).

Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και τη δεδομένη πλέον βούληση των τριών κομμάτων που την απαρτίζουν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ,

ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί τους, όπως ο περιβόητος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, εξακολουθούν να διακατέχονται από την εκδικητική λογική πως οι Ελληνες πρέπει να τιμωρηθούν για τα λάθη τους.

Τις τελευταίες μέρες κινούνται έντονα στο παρασκήνιο στέλνοντας στις Βρυξέλλες και σε πρωτεύουσες της ευρωζώνης αρνητικά μηνύματα σχετικά με τη στάση τους στο θέμα της επιμήκυνσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν στο ελληνικό αίτημα, το οποίο συνεπάγεται πρόσθετη στήριξη προς τη χώρα μας.

Αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της Ελλάδας από τους εταίρους, στην ουσία ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και κλίμα κατάθλιψης στους Ελληνες, καθώς εμφανίζουν τη χώρα μας ως περίπου ανίατη περίπτωση. Ο τρόπος που το κάνουν είναι τόσο άθλιος που δικαιολογημένα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μας στηρίζουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και πως ο πραγματικός στόχος τους είναι να μας σπρώξουν στην έξοδο της ευρωζώνης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup, στις 9 Ιουλίου, ο Σόιμπλε απέφυγε να κάνει δημόσια οποιαδήποτε δήλωση για τη χώρα μας, αλλά έκανε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, έβαλε τους «δορυφόρους» του, τους υπουργούς Οικονομικών της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, να κάνουν σκληρές δηλώσεις. Στόχος του ήταν να μη γίνει συζήτηση για το ελληνικό αίτημα περί επιμήκυνσης, κατεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά στη χώρα μας.

Στη συνέχεια και για να δώσει χαρακτήρα θρίλερ στο ελληνικό αίτημα, το Βερολίνο ζήτησε, πάλι παρασκηνιακά, από τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρχει μόνο ένα θέμα συζήτησης, η Ελλάδα, δηλαδή η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση. Ο Γιούνκερ σχεδίαζε να θέσει προς συζήτηση και απόφαση για το θέμα της χρηματοδοτικής στήριξης της Κύπρου. Μάλιστα, ζήτησαν επίσης να προβλεφθεί και δεύτερη συνεδρίαση του Εurogoup στην Κύπρο, όπου στις 14-15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί άτυπη διήμερη Σύνοδος του Συμβουλίου ΕCOFIN.

Οπως είναι φυσικό, η συμπεριφορά της Γερμανίας προβληματίζει την Κομισιόν, καθώς διαπιστώνει ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή παρά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (28-29 Ιουνίου) και ότι μια όξυνση του ελληνικού προβλήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέ

Keywords
Τυχαία Θέματα