Τι προβλέπεται και τι θα γίνει με τη "μείωση του αφορολόγητου"

Η αναμενόμενη, λόγω του εκλογικού κύκλου, αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης για το θέμα της "μείωσης του αφορολόγητου" θα... ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας αρκετή σύγχυση, όσον αφορά την "τύχη" του συγκεκριμένου μέτρου στον προϋπολογισμό του 2020.

Στην πραγματικότητα η σχετική διαδικασία είναι ήδη προδιαγεγραμμένη όσον αφορά την "τυπική" αποδοχή της από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν προκαθορίζει την τελική της τύχη.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η Κυβέρνηση ούσα υποχρεωμένη να καταθέσει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα,

θα ενσωματώσει τη συγκεκριμένη "πράξη" της μείωσης του αφορολόγητου, όπως αυτή έχει προκύψει από τις αποφάσεις της Συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2018.

Το ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να αποκλίνει στο σχέδιο που θα καταθέσει στην Κομισιόν από τη Συμφωνία του 2018. Και τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο θα συνυπολογίζουν τα επιπρόσθετα "έσοδα" από την επέκταση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα μεγέθη αυτά προβλέπεται ότι θα υπερβαίνουν σημαντικά τους στόχους που θα διασφαλίζουν το προβλεπόμενο "πρωτογενές πλεόνασμα".

Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν στους υπολογισμούς τους που αφορούν τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ακολουθούν ακριβώς το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο το ΥΠΟΙΚ συγκροτεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνουν βέβαια την επίδραση από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη μείωση του αφορολόγητου.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που θα διαμορφωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της "μείωσης του αφορολόγητου".

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει και την εφαρμογή του στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στα τέλη του έτους. Και αυτό γιατί μέχρι τότε θα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2019 (τρία τρίμηνα) όπως επίσης και οι συνακόλουθες προβλέψεις για το 2020 που θα υποδεικνύουν την ανάγκη ή μη της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου προκειμένου να καλυφθεί ο βασικός στόχος/δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Όλα θα κριθούν από το σχέδιο εκτίμησης εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2020 και τη συμφωνία ή απόρριψή του από την Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της αυξημένης εποπτείας και τους αλλεπάλληλους ελέγχους μέσα στο έτος όσον αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα στοιχεία από την Ελλάδα που συγκεντρώνει η Κομισιόν έχουν μία αυξημένη αξιοπιστία και αποτελούν βάση ακριβούς πρόβλεψης για τον προϋπολογισμό του 2020.

Με τα δεδομένα αυτά η Κομισιόν θα έχει ακριβή εικόνα ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, για το κατά πόσο η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2018...

Όσον αφορά το ΔΝΤ ήδη έχει αλλάξει τη "ρητορική" του σχετικά και ενώ στη Συμφωνία του Ιουνίου τα δύο μέτρα (μείωση συντάξεων και αφορολόγητο) είχαν "εισαχθεί" με απαίτησή του ως εγγύηση για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω των οποίων διασφαλίζεται η "βιωσιμότητα" της εξυπηρέτησης του χρέους, τώρα έχει μεταθέσει το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου στο σκέλος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων...

Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση του Ιουνίου του 2018 θα εξετασθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της εκτέλεσης των προϋπολογισμών της διετίας 2019 – 2020.

Και εξ αυτών θα κριθεί το αν θα είναι αναγκαία η εφαρμογή της, η προσωρινή αναστολή ή και η κατάργησή της σε συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα