Τώρα θυμήθηκαν τις πολεμικές αποζημιώσεις

Στη Βουλή με εισήγηση Νίκου Βούτση αύριο η διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μαραθώνια συνεδρίαση προβλέπεται να γίνει σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών καθώς θα τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός. "Οι αποζημιώσεις ήταν πάντα ενεργές" υπογράμμισε ο ΠτΒ υιοθετώντας πλήρως το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής το οποίο μιλάει για νομικές και διπλωματικές ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν πλήρως οι ελληνικές αξιώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγο

πριν εκπνεύσει η κυβερνητική θητεία και μετά από μια τετραετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε να θέσει ευθέως θέμα πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης εισηγήθηκε, παρουσιάζοντας το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η ελληνική κυβέρνηση να "προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση και πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο".

Στην εισήγησή του ο κ. Βούτσης τονίζει πως το ζήτημα των οφειλών παραμένει ανοιχτό καθώς είναι απαράγραπτο χρέος που ζητά επίμονα την ηθική, ιστορική, και νομική του δικαίωση. Ο ίδιος είπε σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών πως η πρώτη και άμεση ενέργεια είναι η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Όπως ενημέρωσε ο ΠτΒ τo Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής υιοθετεί και η αντιπολίτευση πλην του ΚΚΕ που θα καταθέσει δικό του και περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων και Εκθέσεων όπως την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του θέματος. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο το πρωί.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα