Τι μάθαμε από την τελευταία συνέντευξη του Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο πληροφοριοδότης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο του τεύχος Σεπτεμβρίου του Wired, κρατώντας μια αμερικανική σημαία. Ο συγγραφέας Τζέιμς Μπάμφορντ ταξίδεψε στη Ρωσία για να πάρει συνέντευξη από τον Σνόουντεν, σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο». Ιδού κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Θα πήγαινε εθελοντικά φυλακή αν...: ο Σνόουντεν λέει στο Wired

ότι νοιάζεται περισσότερο για τις ΗΠΑ παρά για ό,τι του συμβαίνει, αλλά υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο νόμο να γίνει ένα πολιτικό όπλο ή να συμφωνήσουμε στο να τρομάζει τον κόσμο και να τον απομακρύνει από τα δικαιώματά του, άσχετα με το πόσο καλή είναι η συμφωνία».

Δεν αποκαλύπτει τίποτα για τον μύθο του δεύτερου πληροφοριοδότη: ο Σνόουντεν δεν λέει αν όλα τα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν στο όνομά του προέρχονται πράγματι από αυτόν. Ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald υποστήριξε αυτό τον Ιούλιο, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο CNN αυτόν το μήνα, ότι είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και το διερευνούν. Τα έγγραφα υπό αμφισβήτηση περιλαμβάνουν και αυτά που ισχυρίζονται ότι δείχνουν το παγιδευμένο από τις ΗΠΑ κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Σκέφτηκε για πρώτη φορά να διαρρεύσει πληροφορίες ενώ εργαζόταν για τη CIA: Αφού έσπασε και τα δύο του πόδια ενώ εκπαιδευόταν για να ενταχθεί στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, ο Σνόουντεν βρήκε το δρόμο του προς την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όπως είπε στο Wired, αναστατώθηκε από τα στοιχεία που προέκυψαν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Είπε ότι υποχώρησε επειδή πίστευε ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξει τα πράγματα, αλλά αναστατώθηκε όταν αυτό δεν συνέβη. «Όχι μόνο δεν εκπλήρωσε αυτές τις υποσχέσεις, αλλά τις αποκήρυξε εξ ολοκλήρου» είπε στο Wired. «Πήγε προς την άλλη κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό για μια κοινωνία, για μια δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει, με βάση τις υποσχέσεις, μπορεί να εξαγοράζουν ουσιαστικά τη βούληση του εκλογικού σώματος;»

Ο Σνόουντεν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν την παροχή Internet της Συρίας: Ενώ εργαζόταν στην Booz Allen και έκανε συμβόλαιο για εργασία στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας το 2012, ο Σνόουντεν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα κεντρικό router ενός παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου στη Συρία, αλλά αντ’ αυτού έκλεισαν τη σύνδεση της Συρίας με το Internet. Εκείνη την εποχή, η διακοπή θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να διακόψει τις επικοινωνίες των ανταρτών. Ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι το αστείο στο γραφείο ήταν: «αν μας πιάσουν, θα μπορούμε να δείξουμε το Ισραήλ».

Το σημείο καμπής ήταν η ανακάλυψη του MonsterMind: Ενώ ενημερωνόταν για την εγκατάσταση αποθήκευσης δεδομένων στο Bluffdale της Γιούτα, ο Σνόουντεν είπε στο Wired ότι βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μάθει για ένα νέο πρόγραμμα κυβερνο-πολέμου που ονομάζεται MonsterMind. Ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι αυτό το πρόγραμμα θα έψαχνε την έναρξη ξένων κυβερνοεπιθέσεων, εμποδίζοντάς τες αυτόματα να εισέλθουν σε μια χώρα, και στη συνέχεια κάνοντας αντεπίθεση. Η έλλειψη της ανθρώπινης συμμετοχής απασχόλησε τον Σνόουντεν, ο οποίος είπε στο Wired: «θα μπορούσε να είναι κάποιος που κάθεται στην Κίνα, για παράδειγμα, και να φαίνεται ότι μία από αυτές τις επιθέσεις προέρχεται από τη Ρωσία. Και τότε καταλήγουμε να κάνουμε επίθεση σε ένα ρωσικό νοσοκομείο. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;»

Η απάντηση της NSA: Ο εκπρόσωπος NSA είπε στο Wired: «Αν ο Σνόουντεν θέλει να συζητήσει τις δραστηριότητές του, η συνομιλία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πρέπει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του.

http://blogs.wsj.com/washwire/2014/08/13/highlights-from-edward-snowdens-wired-interview/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα