Θριαμβευτική επανεκλογή Μέρκελ στο CDU

Πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) επανελεξέγη για όγδοη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με 96,7% των ψήφων, στο συνέδριό του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Κολονία.

Η Μέρκελ ευχαρίστησε τα μέλη για την «συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης». Στην πραγματικότητα η 60χρονη ηγέτις δεν είχε κανέναν σοβαρό αντίπαλο –ούτε καν προφανή διάδοχο. Στην ομιλία της, η Μέρκελ

τόνισε τη δύναμη της οικονομίας της χώρας, επικροτώντας τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους -σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία σχεδιάζει να προχωρήσει χωρίς καθόλου νέο δανεισμό, για πρώτη φορά από το 1969- ως ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. «Το κράτος ζούσε πάνω από τις δυνατότητές του επί δεκαετίες και τώρα βάζουμε ένα τέλος σε αυτό. Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα », είπε.

Η Μέρκελ διανύει τον πρώτο χρόνο της τρίτης θητείας της στο πηδάλιο της χώρας και απολαμβάνει μία δημοτικότητα που οι περισσότεροι ηγέτες μπορούν μόνο να ονειρεύονται. Στις αρχές της εβδομάδας, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56 τοις εκατό των Γερμανών θέλουν η Μέρκελ να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, ενώ το 74 τοις εκατό πιστεύουν ότι θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2017, όταν λήξει η τρίτη θητεία της. Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Emnid, δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild της Γερμανίας. Μια άλλη δημοσκόπηση για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 67 τοις εκατό των Γερμανών εγκρίνει το έργο της Μέρκελ. Τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας και η υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης έχουν συμβάλει στη δημοτικότητά της.

www.france24.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα