Μπέπε Γκρίλο: η επανάσταση τον κούρασε…

Η πορεία του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο είναι η απτή απόδειξη της φούσκας των λαϊκιστών.

Ο «επαναστάτης» κωμικός και ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, μίας πάλαι ποτέ ισχυρής δύναμης κατά του κατεστημένου στην Ευρώπη, αγωνίζεται να αποτρέψει της διάλυση του κόμματός του, έπειτα από μήνες φαγωμάρας και εκλογικές αποτυχίες. Πρόσφατα αντιμετώπισε δύο ήττες σε τοπικές εκλογές, ενώ δύο βουλευτές έφυγαν από το κόμμα. Ο Γκρίλο αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το κίνημα χρειάζεται μια πιο επίσημη δομή

ηγεσίας. Διόρισε πενταμελή επιτροπή, που εγκρίθηκε online από μέλη και φίλους του κόμματος, «για να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις του M5S και να ενισχύσει τα θεμέλια για το μέλλον».Ο 66χρονος Γκρίλο είπε ότι θα παραμείνει ως «εγγυητής», χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. «Είμαι πολύ κουρασμένος, όπως θα έλεγε και ο Φόρεστ Γκαμπ», έγραψε στο blog του, κάτω από ένα φωτομοντάζ που τον δείχνει σαν τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας, να λέει στους οπαδούς του ότι τελείωσε ο μαραθώνιος που έτρεχε σε όλη τη χώρα.

Όντας ένα από τα πιο επιτυχημένα αντισυστημικά κόμματα που έχουν ανθίσει στην Ευρώπη κατά την οικονομική κρίση, το κίνημα του Γκρίλο τροφοδοτείται από την οργή απέναντι στην διεφθαρμένη και αναποτελεσματική πολιτική τάξη. Παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, αλλά μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2013 στον οποίο κέρδισε 25 τοις εκατό, προσπαθεί να επιβιώσει στο κοινοβούλιο. Στον τελευταίο εσωκομματικό καβγά –κάτι αρκετά συχνά τελευταία- σχετικά με το κατά πόσον τα μέλη μπορούν να εμφανίζονται στην τηλεόραση, ανεξαρτητοποιήθηκαν άλλοι δύο βουλευτές, αφήνοντας το Κίνημα με 143 έδρες, δηλαδή 20 λιγότερες από πέρυσι.

Στις τελευταίες τοπικές εκλογές, το κόμμα έλαβε μόνο 13% και 5% αντιστοίχως στις περιφέρειες της Εμίλια-Ρομάνια και της Καλαβρίας. Η επίσης αντιευρωπαϊκή Λίγκα του Βορρά φαίνεται να παίρνει την θέση του, κερδίζοντας τις ψήφους διαμαρτυρίας, καθώς ήρθε δεύτερη στην Εμίλια-Ρομάνια, ένα παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς. Ακόμα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που παλεύει για την επαναφορά του μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη, έχει επανεμφανιστεί. Σε μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε τον Γκρίλο στην προσωπική έγκριση, για πρώτη φορά μετά από μήνες. «Ο Γκρίλο είναι κουρασμένος. Εγώ είμαι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ», είπε το Σάββατο.

Ο Μάρκο Τραβάλιο, αρθρογράφος της Il Fatto Quotidiano, μιας εφημερίδας που γενικά συμπαθεί το κίνημα του Γκρίλο, έγραψε ότι οι διαμάχες ήταν «αυτοκτονικές» και θα ενισχύσουν τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, «ο οποίος, με τέτοιους αντιπάλους, μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και 100 χρόνια».

http://www.reuters.com/article/2014/11/29/us-italy-politics-grillo-idUSKCN0JD0J520141129

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα