Συναγερμός στις ΗΠΑ εν όψει έκθεσης της CIA

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει θέσει χιλιάδες στρατιώτες σε επιφυλακή πριν από την αναμενόμενη κυκλοφορία έκθεσης της Γερουσίας, που αναφέρει με λεπτομέρειες τους τρόπους ανάκρισης και κράτησης της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση των σκληρών τεχνικών ανάκρισης που χρησιμοποιούνταν στις μυστικές φυλακές της CIA

θα μπορούσε να προκαλέσει βίαιη αντίδραση στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή σε χώρες, όπου υπάρχουν έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι στρατηγοί Λόιντ Όστιν και Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική αντίστοιχα, διέταξαν στα στρατεύματα να είναι σε υψηλή εγρήγορση.

Εξηγώντας το σκεπτικό του Μπαράκ Ομπάμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ανάφερε πως «ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη». Ο αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε το πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει «κατάλληλη στιγμή» για τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έκθεσης, ο Ερνεστ τόνισε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι τα περιφερειακά κέντρα διοίκησης είχαν ενημερωθεί για την «επικείμενη δημοσιοποίηση» και είχαν εντολή να «λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».

Η εμπιστευτική έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον Απρίλιο υπέρ της δημοσιοποίησης περίληψης περίπου 500 σελίδων. Ωστόσο η διαδικασία συνεχίστηκε επί οκτώ μήνες, καθώς οι Γερουσιαστές και ο Λευκός Οίκος διαφωνούσαν σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να λογοκριθεί, όπως κωδικές ονομασίες πρακτόρων της CIA ή χώρες που συνεργάστηκαν με το μυστικό πρόγραμμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταϊάν Φεϊνστάιν για να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από τη δημοσίευση της έκθεσης και να εξετάσουν τις επιπτώσεις στο εξωτερικό υπό το φως των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και των εταίρων τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

http://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2014/12/08/u-s-military-braces-for-release-of-cia-interrogation-report/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα