Θα προλάβει η κυβέρνηση να φτιάξει τα hotspots ή θα φάει το χρόνο της κάνοντας φιέστες;

Πρώτοι εδώ στο Αntinews γράψαμε για την μεγάλη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα με το προσφυγικό ζήτημα. Η ανυπαρξία μηχανισμών, υποδομών, πόρων και κυρίως ανθρώπινου προσωπικού υποβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ε.Ε., μετατρέποντας ταυτόχρονα την Τουρκία σε σημαντικό “παίκτη” στην ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κάτι που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο του Δεκεμβρίου, όπου η Τουρκία “μανούλα” στο παζάρι, εκβίασε και “πήρε και τα ρέστα” των Ευρωπαίων. Μεγάλη βέβαια ηττημένη από αυτήν την διαδικασία υπήρξε

κυρίως η Ελλάδα, με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, που έδειξε για μια ακόμη φορά να μην γνωρίζει το ευρωπαϊκό γήπεδο.

Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές πως όσο συνεχίζονται η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η τρομοκρατία, οι διώξεις πληθυσμών τόσο θα αυξάνουν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Και η δίοδος δεν είναι άλλη παρά τα παράλια της Τουρκίας, με πρώτη -και ενδεχομένως τελευταία - στάση, την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις, έχοντας ήδη πάρει συγκεκριμένη χρηματοδότηση για αυτό το λόγο. Πρώτη και βασική υποχρέωση της είναι να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από το έδαφός της, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τους χώρους υποδοχής και τα hotspots.

Όπως δηλώνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινή του συνέντευξη στην Realnews “η αξιολόγηση της προόδου όσων έχουν συμφωνηθεί θα γίνει σε 4 εβδομάδες από τώρα”, υπογραμμίζοντας ότι “ διαφορετικά η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της Ζώνης Σένγκεν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Φεβρουαρίου, όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα κριθεί κατά πόσο η Ελλάδα έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια και έχει δημιουργήσει τα hotspots.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έχουν διαμηνύσει μέσω των ευρωβουλευτών τους, πως αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψουν τις ροές, τότε απλά οι χώρες αυτές θα κλείσουν τα σύνορα. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει το τέλος της Σένγκεν, το τέλος της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων.

Παράλληλα, την ίδια σκέψη κάνουν προφανώς και οι ηγεσίες του γαλλογερμανικού άξονα που ενόψει των εθνικών τους εκλογών το 2017 και έχοντας νωπές τις μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν θα επιθυμούσαν απρόσμενες εσωτερικές ταραχές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια με ευθύνη της Frontex την ώρα που αρκετοί στο Βερολίνο σχολιάζουν πως “η ελληνική κυβέρνηση εκβιάζει με όπλο το προσφυγικό για να μην εφαρμοστούν νέα μέτρα”.

To ζήτημα είναι σαφές: Θα προλάβει η κυβέρνηση να φτιάξει τα hotspots σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ή θα φάει το χρόνο της κάνοντας φιέστες για τον ένα χρόνο της πιο καταστροφικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα