Ένοχοι ή βλάκες;

Τα ψέματα τέλειωσαν. Ένα χρόνο μετά από τη νίκη του Τσίπρα στις εκλογές, αποκαλύπτονται με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδια της ψευτοαριστεράς για να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Όσοι έλεγαν πέρυσι την άνοιξη ότι είναι ανοησίες τα περί σχεδίου Β ή σχεδίου Χ που λέει και ο Βαρουφάκης, τώρα δεν έχουν απολύτως τίποτε να πουν. Είτε ήταν συνένοχοι στο έγκλημα που σχεδιαζόταν είτε ήταν βλάκες. «Ένοχος ή βλαξ» που έλεγε κάποτε ο Κίτσος Τεγόπουλος.

Βεβαίως,

στην κυβέρνηση αυτή μπορεί να ήταν και τα δύο. Και ένοχοι και βλάκες. Γιατί και δεν καταλάβαιναν το έγκλημα που ετοίμαζαν σε βάρος της χώρας και ήταν τόσο ανόητοι που ακόμη και μέχρι το δημοψήφισμα πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν γυρνούσαμε στη δραχμή.

Η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Αυτές αφορούσαν τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, αλλά και επαφές με εταιρείες έκδοσης νομίσματος και με χώρες για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Η «Ημερησία» αποκαλύπτει ότι η σκληρή ομάδα που γνώριζε το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ο στενός αυτός πυρήνας των 5-6 ατόμων αποτελούνταν από τον πρωθυπουργό και τους κ. Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Παππά, Σταθάκη και Φλαμπουράρη. Σε πολλές συσκέψεις λάμβανε μέρος και ο τότε γραμματέας της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιάς ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε για τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα οδηγούσε σίγουρα σε Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η μία ειδική αποστολή ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε, εξαιτίας φόβου εκρηκτικών αντιδράσεων ιδιαίτερα από συνταξιούχους σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs και επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Παράλληλα όμως, είχαν γίνει και ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.

Επιπλέον, είχαν πραγματοποιηθεί αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Το αστείο είναι ότι μέλη της ομάδας αυτής των δραχμολάγνων που συζητούσαν με τον Μαδούρο για να μας δώσει τρόφιμα και πετρέλαιο, τώρα κάνουν ότι δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν. Ο Δραγασάκης και ο Λαφαζάνης δηλώνουν άγνοια για το «πολεμικό συμβούλιο» που είχε ετοιμαστεί, φοβούμενοι προφανώς τις επιπτώσεις και τα Ειδικά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», ωστόσο, ο ίδιος ο Βαρουφάκης τα είχε πει σε συνεντεύξεις του πολύ πριν «σκάσει» το θέμα. Είχε αποκαλύψει τα σχέδιά τους, είτε γιατί δεν ξέρει τι του γίνεται είτε γιατί είχε πλήρη άγνοια κινδύνου. Και αποκαλύπτει ότι ο Τσίπρας τους είχε δώσει εντολή. Αυτός είναι ο αρχηγός της «συμμορίας της δραχμής».

Στις 13 Ιουλίου ο τσάρος - ροκ σταρ δίνει συνέντευξη στο περιοδικό New Statesman και το δημοσιογράφο Harry Lambert κι εκεί αναφέρει ερωτώμενος για το αν είχαν γίνει προετοιμασίες για Grexit και ποιες ήταν οι επιλογές για το νόμισμα: «Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», αποτελούμενο από περίπου πέντε άτομα, που έκαναν το εξής: έτσι δουλεύαμε θεωρητικά, στο χαρτί, όλα όσα έπρεπε να γίνουν [για να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός Grexit].

Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOU’s, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.

Στις 16 Ιουλίου ο κ. Βαρουφάκης συνομιλεί με τον Ντέιβιντ Μαρς, γενικό διευθυντή του OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum ? Επίσημου Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Θεσμών με έδρα το Λονδίνο) και του συμβούλου του OMFIF Νόρμαν Λαμόντ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Θάτσερ. Λέει ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Ρlan Β.

Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα και με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Στη συνέχεια αναφέρει ότι εξουσιοδότησε τον φίλο του που διόρισε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων να «χακάρει» το λογισμικό «του υπουργείου μου ώστε να αντιγράψει απλά το φορολογικό σύστημα σε ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του για να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου συστήματος πληρωμών.

Και ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Να πάμε στα γραφεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -που δεν ελέγχεται από εμάς αλλά ελέγχεται από τις Βρυξέλλες- να συνδέσουμε το λάπτοπ και να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα».

Σε άλλη συνέντευξη του στις 20 Ιουλίου στο CNN ο Γ. Βαρουφάκης λέει επί λέξει: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών το φτιάξαμε. Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, που μας ζήτησε να το κάνουμε προτού ακόμα πάμε στο υπουργείο Οικονομικών». «Το σχέδιο δεν προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα Grexit, αλλά να δημιουργήσει η κυβέρνηση ένα νόμισμα προσδεδεμένο στο ευρώ - με άλλα λόγια να τυπώσει το δικό της προσωρινό νόμισμα, που θα ακολουθούσε την ισοτιμία του ευρώ.

Όλοι γνώριζαν λοιπόν. Η στενή ομάδα των τρελών που έκανε τα μυστικά σχέδια ενώ την ίδια στιγμή έδινε δήθεν αγώνα στις διαπραγματεύσεις και πολλοί άλλοι που άκουγαν και δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους. Η πρώτη φορά αριστερά που σήμερα κάνει φιέστες για τον πρώτο χρόνο στην εξουσία έπρεπε να κάθεται αυτή τη στιγμή στο εδώλιο. Νέο Γουδί έπρεπε να έχει στηθεί αυτή τη μέρα κι όχι φιέστα στο Ταε Κβο Ντο. Το δραματικό παρασκήνιο για τα όσα συνέβησαν πέρυσι θα γραφτεί κάποτε σε πολλά βιβλία και ο κόσμος θα μάθει τι ακριβώς παιζόταν πίσω από την πλάτη του.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
η καθημερινή, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, δραχμη, ΕΚΤ, συμμετοχή, πετρελαιο, δραγασάκης, λαφαζάνης, ροκ, σταρ, τραπεζες, official, forum, φως, αφμ, cnn, ταε, βιβλια, ολγα λαφαζανη, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βαρουφακης, γραφειο υπολογιστη, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, αφμ, εδρα, θεμα, ισοτιμια, καθημερινη, ομολογα, σταρ, υπουργειο οικονομικων, φως, ψεματα, cnn, αγνοια, ανοιξη, απλα, αυτια, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γουδι, γραφεια, δικη, δωσει, ευρω, ειπε, εβδομαδα, επρεπε, ιδια, κυβερνηση, κιτσος, λαπτοπ, λαφαζάνης, λειτουργια, λογια, μοσχα, μυστικα, νικη, ομαδα, παμε, ροκ, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, ταε, ταξιδια, τεγοπουλος, τρια, φιεστα, φορα, εφαρμογη, ελληνικα, forum, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, λαφαζανη
Τυχαία Θέματα