Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να γίνει συνένοχη στο λάθος του Αλέξη

Πριν από δύο ημέρες η S&P προχώρησε σε ξαφνική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα κρατήσει σταθερή την αξιολόγηση έδωσε ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα, η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει, το Ασφαλιστικό δεν προχωρά κ.λπ.

Κάποιοι Συριζαίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν, οι ίδιοι δηλαδή που πέρυσι μιλούσαν για τα «κοράκια» των αγορών, για τους «λύκους» και άλλα τέτοια. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι επειδή ο συγκεκριμένος οίκος είναι Αμερικάνικος

παίζουν παιχνίδια ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτηκαν «βρε μπας και πάει καλά η οικονομία κι εμείς δεν το έχουμε καταλάβει»;

Το ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό της απόφασης της S&P καθώς αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και πως γενικώς η Ελλάδα συμμορφώνεται με τη συμφωνία και το Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί κατά γράμμα, επομένως θα κλείσει και το Ασφαλιστικό. Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση, πρέπει να καλύψει 1,8 δις ευρώ κάθε χρόνο συν τα ελλείμματα των Ταμείων.

Οι άλλοι δανειστές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των ξένων οίκων, κάτι που έχουμε δει από τους Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ που χτυπούν καμπανάκια ότι το Μνημόνιο δεν προχωρά όπως το έχουν συμφωνήσει.

Όμως, το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης λέει πως μπορεί να κλείσει ως τον Μάρτιο και το θέμα του Ασφαλιστικού έχει ενδιαφέρον να δούμε τι εννοούν. Διότι όταν αυτοί κάνουν αξιολόγηση δεν το κάνουν για πλάκα. Έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια, λογοδοτούν σε πελάτες τους και αν πέσουν έξω θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Πώς ξέρουν λοιπόν ότι ο Ασφαλιστικό κι όχι μόνο θα περάσει από τη Βουλή; Έχουν εκτιμήσει τα μπλόκα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα;

Γιατί τα ρωτάμε όλα αυτά; Διότι υπάρχουν φήμες που κυκλοφορούν ότι στη Βουλή το Ασφαλιστικό θα περάσει, με κάποιες διορθωσούλες βεβαίως. Θα περάσει και με ψήφους βουλευτών της ΝΔ και άλλων κομμάτων, όπως του Ποταμιού ή της Ένωσης Κεντρώων και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ειδικά για τη ΝΔ οι φήμες λένε ότι ο Κυριάκος πιέζεται από τους ξένους να… μη συναινέσει στον λαϊκισμό και να ψηφίσει για να… σωθεί η χώρα. Ακριβώς το ίδιο δίλημμα του καλοκαιριού δηλαδή θα παίξει στη Βουλή, με μια διαφορά. Τότε η ΝΔ ήταν διαλυμένη και ψήφιζε ένα Μνημόνιο υπό την ασφυκτική πίεση για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα θα κληθεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που έφτιαξε από το πρώτο γράμμα ο «φωστήρας» Κατρούγκαλος με τους «σοφούς» του. Ένα σχέδιο που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι είναι λανθασμένο, κυρίως στο κομμάτι των εισφορών.

Από τα μπλόκα οι αγρότες, αν και καλομαθημένοι, βρίζουν τους Συριζαίους που μόλις πριν λίγους μήνες ψήφισαν και απειλούν τους Νεοδημοκράτες να μην τολμήσουν να ψηφίσουν. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες λένε ότι δεν θα αφήσουν με τίποτε να περάσει ένας τέτοιος νόμος ενώ πάνω από 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν το συγκεκριμένο Ασφαλιστικό παντελώς λανθασμένο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα θα υποκύψουν στον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα του δώσουν παράταση ζωής ψηφίζοντας το Ασφαλιστικό, κόντρα στην κοινωνία. Θα υπάρξουν μεμονωμένοι βουλευτές που θα το κάνουν στο όνομα του… ανοίγματος στο κέντρο; Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον Μητσοτάκη από τους ξένους του στυλ «βάλε πλάτη εσύ τώρα στον Αλέξη κι εμείς θα σε κάνουμε πρωθυπουργό κάποια στιγμή σύντομα, όταν η κυβέρνηση δε θα αντέχει και θα πέσει σαν ώριμο φρούτο».

Αυτή είναι μια συναλλαγή που δεν πρέπει να περάσει έτσι, ειδικά τώρα που η ΝΔ τείνει να ξαναγίνει κόμμα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τις αμαρτίες, τις γκάφες, τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να πείσει πως μπορεί να κυβερνήσει δεν μπορεί να την πληρώσει η ΝΔ ή κανένα άλλο κόμμα. Αυτό το έκτρωμα που φέρνουν προς ψήφιση δεν είναι δημιούργημα της ΝΔ ή άλλων. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθούν προτάσεις για το πώς θα βρεθούν τα 1,8 δις ευρώ. Να απολύσει υπαλλήλους, να κλείσει φορείς άχρηστους, να διώξει τους καρεκλοκένταυρους που διορίζει, να κυνηγήσει τους εισφοροφυγάδες, να φέρει καμιά επένδυση για να έρθουν δουλειές. Αυτές είναι λύσεις κι όχι η καταστροφή μεγάλων κοινωνικών ομάδων και ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να υποκύψει σε εκβιασμούς, δεν πρέπει να γίνει συνένοχος στο λάθος του Αλέξη. Το «αίμα» αυτό που θα χυθεί είναι αποκλειστική ευθύνη του Τσίπρα και όχι του Μητσοτάκη και κάθε Νεοδημοκράτη. Εκτός κι αν θέλουν κάποιοι να αποδείξουν ότι όλοι είναι ίδιοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα