Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη - Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

Διπλή πίεση ασκεί η Αθήνα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτζ μετά το μνημόνιο συνεργασίας που αυτή υπέγραψε με την Τουρκία για μελλοντική οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών τους στη Μεσόγειο, κατά παράκαμψη των ελληνικών δικαιωμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη της Λιβύης στη χώρα μας να καταθέσει το κείμενο με την Τουρκία, υπό την αυστηρή προειδοποίηση

ότι εάν δεν το πράξει θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές κάνουν γνωστό ότι πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της (ανατολικής) Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στη δεύτερη, μη διεθνώς αναγνωρισμένη και ανταγωνιστική προς την Τρίπολη κυβέρνηση του Στρατηγού Χαφτάρ, που χαρακτήρισε χθες παράνομη την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, καθώς το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών είναι κάτι απασχολεί την κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26 Νοεμβρίου, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, πέραν των αντιδράσεων που έχουν ήδη γίνει γνωστές, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της Ε.Ε., τόσο προς την Τρίπολη όσο και προς την Άγκυρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της κυβέρνησης Σαράτζ, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι διπλωματικές πηγές, δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου. Το συγκεκριμένο, άλλωστε, απλώς προβλέπει αόριστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάσει τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα