Ταμείο στήριξης των ανδρών θυμάτων βιασμού

Τη δημιουργία ταμείου στήριξης των ανδρών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αστυνομίας και Ποινικής Δικαιοσύνης, Ντάμιαν Γκρην. Το ταμείο θα διαχειρίζεται ποσό 500.000 λιρών και θα έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικές στους άνδρες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία και στην Ουαλία, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 72.00 άρρενες, κυρίως νεαρά άτομα, πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, με τις περισσότερες περιπτώσεις να μην καταγγέλλονται στην αστυνομία, σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει για τις γυναίκες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «theGuardian» μόνο μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2013 καταγράφηκαν από την αστυνομία 2.164 βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις κατά ανδρών και αγοριών άνω των 13 ετών, ένας αριθμός ενδεικτικός της πολύ μεγαλύτερης ευρύτητας του προβλήματος.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι στόχος του ταμείου είναι να παράσχει βοήθεια και αγόρια που έπεσαν θύματα βιασμού όταν ήταν μικρότερα των 13 ετών. Σημείωσε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου το 12% των βιασμών έχουν άνδρες θύματα, αλλά η πλειοψηφία και αυτών, όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες, δεν καταγγέλλουν ποτέ τις επιθέσεις και δεν ζητούν βοήθεια. «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω με κάθε τρόπο ώστε να σπάσει η σιωπή σχετικά με το θέμα αυτό που αντιμετωπίζεται ακόμη ως ταμπού» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, δε, ότι η ποινή που επιβάλλεται στους δράστες βιασμών κατά ανδρών, κατά μέσο όρο, αν και έχει αυξηθεί, δεν είναι ακόμη στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι.

Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του ταμείου, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκαινιάζει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης μέσα και από τα κοινωνικά δίκτυα, υπό τον τίτλο, «σπάσε τη σιωπή», με στόχο να ενθαρρυνθούν οι άνδρες θύματα να μιλήσουν για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Independentλιγότερο από ένα στα 30 θύματα βιασμού (άνδρας ή γυναίκα) θα δει τελικά το βιαστή του να οδηγείται στη δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε περίπου πριν από ένα χρόνο, είχαν σοκάρει τις βρετανικές αρχές. Με βάση αυτά, μόνο 1.070 βιαστές καταδικάζονται κάθε χρόνο αν και εκτιμάται ότι περίπου 60.000 - 95.000 άνδρες και στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες βιάζονται το ίδιο χρονικό διάστημα. Περίπου μία στις 20 γυναίκες δήλωσε ότι κάποια στιγμή στη ζωή της βιάστηκε!

Αν και το 90% των θυμάτων δηλώνει ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, μόνο το 15% πάει τελικά στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι θεώρησε τη διαδικασία καταγγελίας «πολύ εξευτελιστική» ή ότι «το αντιμετώπισε σαν προσωπικό ή οικογενειακό θέμα». Το αποτέλεσμα είναι ότι στην αστυνομία, καταγγέλθηκαν, πχ το 2012, μόνο 15.670 βιασμοί, δηλαδή λιγότερο από το ¼ όσων εκτιμάται ότι διαπράχθηκαν. Και εξ αυτών πολύ λιγότεροι έφθασαν στα δικαστήρια καθώς τα θύματα κατά τη διαδικασία της ανάκρισης απέσυραν τις κατηγορίες. Τα στοιχεία της έρευνας αυτής, που αναφέρονται στο 2012, δείχνουν ότι τελικά μόνο 2.910 άτομα έφτασαν στο εδώλιο και εξ αυτών οι 1.070 καταδικάστηκαν.

Η έκθεση προειδοποιούσε, ήδη, ότι ο πολύ αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τις μικρές ποινές αλλά και τον ελάχιστο, σε σύγκριση με το σύνολο, αριθμό των περιπτώσεων βιασμών που καταγγέλλονται από άνδρες ή γυναίκες, δημιουργεί μια εφιαλτική κατάσταση, που αρκετοί δημοσιογράφοι και ειδικοί τότε είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως «κουλτούρα βιασμού».

Αυτό αποτυπώνεται και σε στοιχεία έρευνα του Παρατηρητηρίου Κρίσης Βιασμών στην οποία καταγράφεται ότι στις 1.000 γυναίκες που ρωτήθηκαν το 60% δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι βιασμός μια σεξουαλική πράξη ακόμη και αν γίνεται δια της βίας, από τη στιγμή που η γυναίκα δεν έχει πει ξεκάθαρα όχι. Και μάλιστα το 1/3 εξ αυτών εκτίμησε ότι «υπάρχουν διάφορα επίπεδα και βαθμοί βιασμού». Σε αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε σε άνδρες, και πάλι από το Παρατηρητήριο βρέθηκε ότι περίπου οι μισοί άνδρες μεταξύ 18 – 25 ετών δεν θεωρούν βιασμό το να εξαναγκάσουν μια γυναίκα που άλλαξε γνώμη, να συνεχίσει την ερωτική πράξη. Επίσης, 1 στους 4 ισχυρίστηκε ότι δεν είναι βιασμός η σεξουαλική πράξη δια της βίας ακόμη και αν μια γυναίκα είπε όχι στην αρχή της. Το ίδιο ποσοστό παραδέχτηκε ότι θα επιχειρούσε να κάνει σεξ με κάποιον που γνώριζε ήδη ότι δεν θα ήθελε.

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα