«Προσεχώς» μεγαλύτερες τραγωδίες λόγω κλιματικής αλλαγής;

Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνδέει, σε σημαντικό βαθμό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν υπό την μορφή πλημμυρών τη Βρετανία, χιονοθύελλας τις ΗΠΑ και καύσωνα τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου (ο θερμότερος χρόνος είναι φέτος για την Αυστραλία, ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων δεκαετιών έπληξε την Αργεντινή, ενώ η Βραζιλία είδε τις περισσότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων), ο λόρδος Νίκολας Στερν, συγγραφέας της έκθεσης για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής (2006)

και μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ειδικών στο Κλίμα. Ο Στερν, σχολιάζοντας τις απίστευτες καταστροφές που έχει υποστεί η Βρετανία φέτος (και οι οποίες δεν φαίνεται ακόμη να τελειώνουν), υπογραμμίζει ότι δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι τα πέντε πιο βροχερά χρόνια και επτά πιο θερμά χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταγράφονται όλα μετά το 2000.

Ο Στερν, που είναι πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή στο LondonSchoolofEconomics, υποστηρίζει ότι ό,τι συμβαίνει τώρα στη Βρετανία με τις ασταμάτητες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες είναι μέρος ενός παγκοσμίου μοντέλου ακραίων καιρικών φαινομένων φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και προειδοποιεί ότι αν δεν μειωθούν δραστικότατα και γρήγορα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τότε η θερμοκρασία του πλανήτη στις επόμενες δεκαετίες θα μπορούσε, κατά το χειρότερο σενάριο, να αυξηθεί μέχρι και 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι τρομακτικό αν διανοηθεί κανείς ότι παρατηρούμε κλιματική αλλαγή και ακραία φαινόμενα, σήμερα, που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου από το 1950.

Και θυμίζει ότι η περαιτέρω ενίσχυση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνοδευτεί, αναπόφευκτα, από περισσότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, περισσότερες καταστροφές σε καλλιέργειες άρα και ελλείψεις σε επίπεδο διατροφής και πλήγματα στις εθνικές οικονομίες, περισσότερες καταστροφές σε επίπεδο υποδομών και βιομηχανίας, αναγκαστική αλλαγή στα καλλιεργούμενα προϊόντα λόγω αλλαγής του κλίματος. Επίσης, συμπλήρωσε το νερό (και ιδιαίτερα το πόσιμο νερό) θα μετατραπεί σε υπερπολύτιμο αγαθό που θα σπανίζει και θα γίνει αιτία πολέμου ενώ θα προκληθούν νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες που θα υποστούν τεράστιες ζημιές ή θα γίνουν ακατοίκητες λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε λόγω ξηρασίας, είτε λόγω πλημμυρών και βύθισή τους κάτω από το νερό κλπ.

Σε όσους τον κατηγορούν ως «κινδυνολόγο» ο Στερν απαντά ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γιατί το κόστος σε όλα τα επίπεδα θα είναι τεράστιο». Με τις απόψεις του, αν και με λιγότερο έντονο ύφος, συμφωνεί και ο Γάλλος ειδικός στο κλίμα, Ζαν Ζουζέλ, ο οποίος πήρε και νόμπελ Ειρήνης ως μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ειδικής για το Κλίμα. Ο Ζουζέλ αναφέρει ότι υπάρχει, έστω και αν δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, σύνδεση ανάμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν διάφορες περιοχές σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Εκτιμά ότι δεν υπάρχει μόνο «κακό σενάριο» για το μέλλον αλλά και καλό, το οποίο, με βάση εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ειδικών, περιλαμβάνει δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2015 και μετά, κάτι που θα οδηγήσει, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις τους, σε αύξηση της θερμοκρασίας μόνο δύο βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα