Τα βρόμικα παιχνίδια με τους μισθούς στο δημόσιο τομέα

Για να φτιάξεις ένα κράτος σύγχρονο, παραγωγικό και κυρίως οικονομικό δηλαδή που δεν θα ξοδεύει το δημόσιο χρήμα ασύστολα, απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι η πολιτική βούληση, να έχουν δηλαδή οι πολιτικοί μας «κοχόνες» να τα βάλουν με το σύστημα, αυτό το ασαφές πράγμα που περιγράφεται και ως δημόσιος τομέας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν οι υπηρετούντες τον στοιχειώδη σεβασμό στο μισθό που παίρνουν και ο οποίος προέρχεται από τους φόρους του ελληνικού λαού. Επί δεκαετίες η Ελλάδα δημιουργούσε

τεράστια ελλείμματα γιατί ακριβώς ξόδευε πάνω από της δυνάμεις της. Και αναφερόμαστε κυρίως στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων που ήταν πάντα χιλιάδες περισσότερα και αμείβονταν με μισθούς… χιλιάδες ευρώ πάνω απ’ ότι έπρεπε.

Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν ανέφερε ότι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι του δημοσίου παίρνουν έως και 39% περισσότερα χρήματα από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα. Και το άλλο εντυπωσιακό είναι ότι οι μορφωμένοι, τα στελέχη δηλαδή με πτυχία και διδακτορικά που εργάζονται στο δημόσιο τομέα αμείβονται με μισθούς έως και 40% χαμηλότερους απ’ ότι αν εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Συμπέρασμα: Καλύτερα να είσαι τεχνίτης, καθαρίστρια ή ανειδίκευτος στο δημόσιο παρά να έχει λιώσει τα βρακιά σου στα θρανία και να θέλεις να εργαστείς σε κάποια δημόσια θέση. Αν ρωτήσει κάποιος π.χ. πόσα παίρνει ένα κορυφαίο στέλεχος υπουργείου που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι ντροπή να σου απαντήσει. Είναι τόσο μικρός ο μισθός του και τόσο πετσοκομμένες οι υπερωρίες που ο ηλεκτρολόγος του υπουργείου μπορεί να παίρνει και διπλάσια από αυτό το στέλεχος με τα πτυχία στο Χάρβαρντ που ξημεροβραδιάζεται με τον Τόμσεν και τον κάθε ηλίθιο τροικανό.

Αυτή η έρευνα δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν στο δημόσιο. Έρχεται, όμως, η κρίση που σαρώνει τα πάντα και που οδηγεί σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και τότε αίφνης όλοι αποκαλύπτουμε και άλλες μαύρες τρύπες του συστήματος.

Προχθές για παράδειγμα αποκαλύφθηκε ότι 55 εφοριακοί και τελωνειακοί, κατηγορούμενοι για πλαστογραφίες, εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος κ.λπ. συνέχιζαν να εργάζονται και να παίρνουν τους μισθούς τους παρ’ ότι ήταν επίορκοι και πειθαρχικά ελεγκτέοι. Ενώ δηλαδή τους έχουν ασκηθεί διώξεις για κακουργηματικές πράξεις αυτοί έχουν βρει παράθυρα στο νόμο, καθυστερούν τα πειθαρχικά συμβούλια, εκμεταλλεύονται το δημόσιο μπάχαλο και μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Το κράτος αδυνατεί να τρέξει τις διαδικασίες ή δεν τολμά να το κάνει ή «συνδιαλέγεται» με τους υπαλλήλους αυτούς. Από την άλλη οι υπόλοιποι εργαζόμενοι – συνάδελφοι των επίορκων, κάνουν τα στραβά μάτια κι όλοι βολεύονται. Χαρακτηριστικό της αβελτηρίας του δημοσίου είναι η περίπτωση του Κ. Τέλιου της «17 Νοέμβρη». Πέρασαν 11 χρόνια προκειμένου να σταματήσει δικαστικά να είναι δημόσιος υπάλληλος καθώς ο ίδιος ζητούσε να παραμείνει εκπαιδευτικός. Αραγε του έδιναν και μισθό τόσα χρόνια;

Και πάμε τώρα στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Το λένε οι ίδιες οι λέξεις. Επρεπε να είναι ένα κι Ενιαίο για όλους τους υπαλλήλους με κάποιες εξαιρέσεις που σχετίζονται με την επίτευξη στόχων σε κρίσιμους τομείς όπως το ΣΔΟΕ, οι τελωνειακοί, στο ΚΠΣ κ.λπ. Ενας υπάλληλος ΔΕ σε ένα υπουργείο ή φορέα έπρεπε να παίρνει ακριβώς τα ίδια με αντίστοιχο σε άλλο υπουργείο ή φορέα. Κι όμως, τόσο καιρό μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου κάποιοι είχαν βρει τα παραθυράκια που πάντα υπάρχουν κι έπαιρναν μεγαλύτερους μισθούς, στην υγεία των κορόιδων. Προχθές καρατομήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΕ διότι είχε διατηρήσει τους υψηλούς μισθούς στους υπαλλήλους του. Και τώρα το κράτος αποφάσισε να κάνει ελέγχους σε 150 φορείς γιατί κάποιοι «αετονύχηδες» συνεχίζουν να παίρνουν πολύ μεγάλους μισθούς σε σχέση με άλλους δημοσίου υπαλλήλους. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, έδινε μισθούς ακόμη και 7.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, πρόσφατα το antinews αποκάλυψε ότι αργόμισθοι δημοσιογράφοι παίρνουν μισθούς από τον ΟΑΕΔ χωρίς να δουλεύουν.

Γενικώς, υπάλληλοι ΠΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν μηνιαίως από 1.850 έως 6.369 ευρώ, ενώ βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να αμείβονται από 1.249 μέχρι 3.124. Αντίστοιχα για υπαλλήλους ΤΕ οι αμοιβές κυμαίνονται από 1.543 – 3.068 έναντι των προβλεπομένων 1.312 – 1.897. Τέλος, για υπαλλήλους ΔΕ οι αποδοχές κυμαίνονται από 1.354 – 3.106 έναντι των προβλεπομένων 963 – 1.569.

Θα πει κανείς: Μα οι ηλίθιοι που δίνουν τα λεφτά κάθε μήνα δεν βλέπουν τις αδικίες; Γιατί το κράτος επικοινωνιακά αντιμετωπίζει πάντα τόσο σοβαρά θέματα; Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι. Όλοι παίζουν το παιχνίδι της μαϊμούς. «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δε μιλάω». Και κάπως έτσι πορεύεται το ελληνικό το ελληνικό δημόσιο και αναρωτιόμαστε όλοι γιατί οι τροικανοί σουλατσάρουν όποτε θέλουν στην πλατεία Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα