Τα τρία στοιχεία που «καίνε» τον Άγγελο Φιλιππίδη

«Καίει» τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελο Φιλιππίδη, το πόρισμα-βόμβα της επίκουρης εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Τ.Τ. έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, επί προεδρίας του

από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον Δεκέμβριο του 2009 εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων.

Και αυτό χωρίς να έχει πρώτα προνοήσει για τη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας. Δηλαδή, τη θεσμοθέτηση κανονισμού πιστοδοτήσεων που να καθορίζουν τα όρια ανάληψης κινδύνων. Οι συντάκτες του πορίσματος προχωρούν, όμως, αρκετά βήματα παρακάτω. Του καταλογίζουν ότι είχε πρόθεση να ευνοήσει τρίτα πρόσωπα, και δη επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενος τη θέση του προέδρου.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε κατά περίπτωση καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος προκειμένου να επαυξήσει περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις Γριβέα, Βάτσικα, Λαυρεντιάδη και Κοντομηνά), δηλαδή προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, εν όψει του ύψους και των όρων των χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

Ειδική μνεία γίνεται στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στη θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία Bestline. Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τότε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ανέλαβε τη «διεκπεραίωση» της εξαγοράς «παραπλάνησε τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα οποία έπρεπε αναγκαστικά να ενεργήσει από κοινού για να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Τ.Τ. στη θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία Bestline που ανήκει στον Δημήτρη Κοντομηνά».

Εξίσου σημαντικό είναι το κομμάτι της έρευνας που αφορά στους ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη που έγιναν «φύλλο και φτερό». Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, υπάρχουν σημαντικά ποσά που τροφοδότησαν προσωπικούς λογαριασμούς του την περίοδο 2008-2012, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών.

Οι Αρχές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό του κ. Φιλιππίδη στην τράπεζα Millennium. Διαπίστωσαν ότι στις 29 Ιουλίου του 2008 πιστώθηκε με 1.048.055 ευρώ με αποστολέα την εταιρία Benson Holdingw Corp, με έδρα τη Λιβερία, την επόμενη ημέρα με 626.160 ευρώ, από δύο επιταγές, τον Σεπτέμβριο του 2008, με τρία εμβάσματα ύψους 3.273.200, και τον Νοέμβριο του 2008 με επιταγή ύψους 1.298.000 ευρώ.

Η έκθεση προσθέτει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ο πρώην πρόεδρος έχει μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ενώ πιθανό θεωρείται μέρος αυτής να παραμένει άγνωστη στις Αρχές.

«Συνάγεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο προαναφερόμενος πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς, όπως προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ανωτέρω υποδομή του εν λόγω προσώπου στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας -λόγω της φύσεως των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών του συστήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές αρχές- δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα στο σύνολό του», γράφει.

«Παρέκκλινε των διαδικασιών»

Σε ένα από τα πολλά σημεία της έκθεσης με αναφορά στον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. σημειώνεται ότι ο κ. Φιλιππίδης «παρέκκλινε των εσωτερικών διαδικασιών με αποτέλεσμα τη ζημιά της περιουσίας της τράπεζας».

Ως παράδειγμα αναφέρονται τρεις ιδιαίτερα υψηλές δανειοδοτήσεις προς τον Όμιλο Γριβέα, την εταιρία Αlapis και τον Όμιλο ΔΕΜΚΟ.

«Κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος, και χωρίς την τήρηση των βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, όπως ειδικότερα αναλύθηκε σε τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων (Όμιλος Γριβέας, Alapis, Ομιλος ΔΕΜΚΟ), με αποτέλεσμα τη ζημιά της τράπεζας», γράφει το πόρισμα.

Στο ίδιο σημείο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλιππίδης ήταν, παράλληλα, πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή του ανώτατου εγκριτικού οργάνου της τράπεζας. Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν που ενέκρινε στις περισσότερες περιπτώσεις -ιδιαίτερα το 2009- τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Και επί τη ευκαιρία, λόγω της μνείας στη ζημιά που υπέστη η τράπεζα, επισημαίνεται ακριβώς από κάτω ότι η «τρύπα» που δημιουργήθηκε (συνολικά και χωρίς να εννοεί μόνο με υπαιτιότητα του Άγγελου Φιλιππίδη) έφτασε τα 346.904.467 ευρώ. Από αυτά τα 208.154.000 ευρώ από τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων και τα 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της Bestline/HPC.

Εταιρία με τον αναπληρωτή διευθυντή και έδρα το Μαυροβούνιο

Την εταιρία με την επωνυμία Master Holdings AD είχε συστήσει ο κ. Φιλιππίδης από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Τ.Τ., Μάριο Βαρότση (με ποσοστό 36% και 19,6%, αντίστοιχα).

Ο κ. Βαρότσης ήταν, επίσης, πρόεδρος της Υπο-Επιτροπής Επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα και διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις με τον πρώην ισχυρό άνδρα του Τ.Τ. Η έδρα της εταιρίας ήταν το Μαυροβούνιο και το αντικείμενό της η παροχή υπηρεσιών, χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομέρειες για τη δραστηριότητά της.

Γιατί κατηγορείται και γιατί θεωρείται ύποπτος φυγής

Βαριές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος θεωρείται μάλιστα ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.

Η ακριβής κατηγορία σε βάρος του, όπως διατυπώνεται, είναι η «απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ».

Το πόρισμα των εισαγγελέων τον κρίνει ύποπτο φυγής από τη χρονική στιγμή που θα διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που έχει σε βάρος του η Δικαιοσύνη μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του, ενώ σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

«Λόγω του κύκλου γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ., με επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και τη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, είτε να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη ένταλμα σύλληψης».

Αρνείται τις κατηγορίες και διαμηνύει ότι έρχεται να καταθέσει

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππίδης αρνείται μέσω του δικηγόρου του όσα του προσάπτουν και ισχυρίζεται ότι επί διοικήσεώς του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε «κόκκινα» δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό δηλαδή μικρό συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ως επιχείρημα φέρνει την έκθεση της Blackrock που δείχνει ότι το Τ.Τ. είχε τις μικρότερες επισφάλειες ύψους 5% σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες που κυμαίνονταν από 18% έως 22%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επίσημες εξηγήσεις που θα δώσει στους εισαγγελείς. Για τις καταιγιστικές εξελίξεις της περασμένης Τετάρτης ενημερώθηκε στην Αμερική, όπου βρισκόταν για επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ο δικηγόρος του, Θανάσης Βαρλάμης, διεμήνυσε στον ανακριτή ότι ο πελάτης του θα εμφανιστεί στη Δικαιοσύνη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και πρόσθεσε ότι «θεωρώ απαράδεκτη την έκδοση του εντάλματος καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Μόλις ενημερώθηκε ο πελάτης μου επίσπευσε το ταξίδι του στο εξωτερικό προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή».

Το who is who

Ο οικονομολόγος με σπουδές στο Columbia Αγγελος Φιλιππίδης διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επί διοικήσεώς του το Τ.Τ. είχε επενδύσει και σε CDS, τα γνωστά ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα. Η επένδυση έγινε το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από τις εκλογές. Ο κ. Φιλιππίδης προήδρευε της επενδυτικής επιτροπής που ενέκρινε τα «γκρίζα» ομολογιακά δάνεια με τις εταιρίες του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα.

Τα δάνεια αυτά συνήφθησαν στις 23 Μαρτίου και τις 12 Αυγούστου του 2009 για ποσά ύψους 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ, αντίστοιχα. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, επίσης, βρίσκεται το δάνειο που δόθηκε στην ASPEN Ακινήτων ύψους 22.000.000 ευρώ.

Την επικαιρότητα είχε απασχολήσει την περίοδο 2000-2003 ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ τον Μάρτιο του 2011 ανέλαβε σύμβουλος Διοίκησης στο «Ερρίκος Ντυνάν» με στόχο να επιτύχει την αναδιάρθρωση του νοσοκομείου, αποτελώντας επιλογή του τότε προέδρου του ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη.

Είχε διατελέσει στο παρελθόν γενικός διευθυντής της Εμπορική Χρηματιστηριακή (1991-1993) και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εμπορική Κεφαλαίου (1993-1994). Υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Όμιλος Διεθνών Συμβούλων (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αλέξανδρος Καλαφάτης, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
τρια, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, εν λόγω, παπανδρεου, τραπεζες, λαυρεντιαδης, θυγατρική, συγκεκριμένο, alapis, ομιλος, master, columbia, cds, καλοκαιρι, εκλογες, παναθηναικος, αναδιαρθρωση, υπουργειο εσωτερικων, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αξιολογηση, φορολογικες δηλωσεις, δανεια, εδρα, εμπορικη, ομολογα, cds, αγορα, αμερικη, ασφαλιστρα, βομβα, βρισκεται, γινεται, δανειο, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, εν λόγω, επρεπε, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, εταιρια, ετων, ετος, ζημια, ιδιο, υποθεση, θυγατρική, κυβερνηση, λεπτομερειες, μαυροβουνιο, ματι, μικρο, μνεια, μορφη, παντα, ομιλος, ορια, οπωσδηποτε, οφελος, συγκεκριμένο, ταμιευτηριο, φυλακη, ισχυρος, φορολογικη, alapis, ανηκει, βηματα, columbia, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, master, ταξιδι, τραπεζα, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα