ΣΥΡΙΖΑ: Και εκλογές με απλή αναλογική και σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Η εκλογολογία καλά κρατεί μετά την αναζωπύρωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, την οποία αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες, αφενός απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ "μαζεύοντας" την εσωστρέφεια και αφετέρου επιχειρώντας να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση φοβάται πως δεν θα βγει η πολιτική που ακολουθεί και ψάχνει "διέξοδο".

Τα σενάρια βεβαίως, έμειναν στον "αφρό" της πολιτικής

επικαιρότητας μετά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δε συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και δε συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι ώστε να "εξουδετερωθεί" η απλή αναλογική από τις επόμενες κιόλας εκλογές, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές κάλπες.

Το "σχέδιο" ΣΥΡΙΖΑ

Από την Κουμουνδούρου, αποκρούουν μετ επιτάσεως το δίλημμα "αλλαγή εκλογικού νόμου ή διπλές κάλπες" και σκοπεύουν να απαντήσουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές: Και οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεν είναι καθόλου μονόδρομος οι διπλές κάλπες, κατά τον τρόπο που το θέτει η Κυβέρνηση.

Επ αυτού, οι ίδιες πηγές, εξηγούν, πως αυτό που συζητάται στην ηγεσία της Κουμουνδούρου σχετικά με το κυβερνητικό δίλημμα είναι "και απλή αναλογική και σχηματισμός κυβέρνησης".

Κατά πώς θα γίνει αυτό, είναι μια άλλη, ενδιαφέρουσα επί χάρτου πολιτική ιστορία την οποία σκοπεύουν να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς επιτιθέμενοι στην Ν.Δ για απόπειρα εκφοβισμού περί αστάθειας, άνευ αντικειμένου.

"Προοδευτική διακυβέρνηση"

Και τούτο, διότι κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει πως η Ν.Δ ομολογεί ότι δεν έχει σκοπό να συγκυβερνήσει με συμμαχίες άρα να είναι "μέρος της πολιτικής λύσης".

Αντιθέτως, λένε, υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει βάσει προγραμματικών θέσεων σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τα " προοδευτικά" κόμματα της Βουλής (που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές).

Το δίλημμα , όπως θα το θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι : συμπόρευση των προοδευτικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων, απέναντι στην "νεοφιλελεύθερη δεξιά".

Είναι προφανές ότι το πρεσάρισμα, ακόμη και σε επίπεδο σεναριακό, θα αφορά το ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ( βάσει της δημοσκοπικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή) και όχι το ΚΚΕ, το οποίο ως γνωστόν , απέρριψε σχετική πρόταση συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2015. Όταν ακόμη το πρώην κυβερνών κόμμα ήταν ενδεδυμένο με την αντιμνημονιακή λεοντή. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που ο Περισσός, πνέει μένεα για την Κουμουνδούρου και τις συνθηκολογήσεις της όταν βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα